Friday, Jun 26, 2020
HomePosts Tagged "заем"

Владата денеска од домашните кредитори бара уште еден заем, овој  пат од 5,1 милиони евра. На аукција на хартии од вредност се продаваат три месечни записи со и без девизна клаузула во вкупна вредност од 3,5 милиони евра и записи со рок на доспевање од една

Read More

Нови 5,5 милиони евра заем од домашните кредитори ќе побара Министерството за финансии, оваа среда. На аукција закажана за 20 јануари, ќе бидат понудени државни обврзници во вредност од 3,87 милиони евра кои треба да се вратат за 15 години и државни записи за

Read More

Владата веднаш по празниците повторно ќе зема заеми од домашните кредитори. Во првиот месец од годинава веќе се закажани три нови задолжувања. Министерството за финансии ја објави агендата за првата половина од годинава ќе се спроведат дури 24 нови задолжувања преку кои ќе се бараат заеми

Read More

Актуелниот премиер на државава уверува дека Македонија е четврта најниско задожена држава во Европа, според евростат. Според Груевски, јасно било дека во периодот што претстои стратегија на СДСМ ќе биде да се делува во насока на „наводното“ спречување на задолжувањата. „'Наводно' спречување на задолжување во смисла

Read More

Министерството за финансии вчера почувствува одговорност да соопшти кои се последиците од погрешните политики во финансиското работење на Македонија, во соопштението се вели: Доколку се укине издавањето на државни записи, се укинуваат механизмите за нормално и непречено реализирање на буџетот. Се доведува во прашање исплатата на

Read More

Владата повторно се задолжи за изградба на нов експресен пат меѓу Штип и Радовиш кој ќе биде надополнување на автопатот Скопје-Штип со тоа што зема креди од 64 милиони евра од Европската банка за обнова и развој. Предвидено е градежните активности да започнат во првите

Read More

Пратениците ќе ја продолжат расправата во Собранието на Република Македонија за подигнувањето на заем од Дојче и Ерсте Банка во висина до 90 милиони евра за изградба на инфраструктурата потребна за провата фаза на гасификација. Со тие средства се предвивидува да се изградат првите траси

Read More

Министерот за финансии Зоран Ставревски соопшти дека Светска банка одобрила доделување на поволен кредит во висина од 83 милиони евра за изградба на експресниот пат Крива Паланка - Ранковце. „Ќе се изгради во еден дел нов експресен пат, а на еден дел ќе се направи реконструкција

Read More

Европската комисија и одобри итен заем од 7 милијарди евра на Грција за плаќање на долгот кон Европската централна банка (ЕЦБ) кој доспева на 20 јули, а средствата се извлечени од Европскиот механизам за финансиска стабилност во кој солидарно учествуваат сите држави членки. Потпретседателот на Еврокомисијата,

Read More