Monday, Nov 30, 2020
HomeДЕНЕШНАЕкономија

Проектот Партнерство за подобра бизнис регулатива, петта година по ред ќе го спроведе анкетното истражување за бизнис опкружувањето во Северна Македонија. Годишната проценка на деловната клима прерасна во најрелевантното и најопфатното домашно истражувања во кое учествуваат компаниите од сите сектори. „Со цел да добиеме релевантни податоци за

Read More

Веќе со децении знаеме дека согорувањето на фосилни горива и ослободувањето на големи количини на стакленички гасови во атмосферата доведува до глобална промена во климатските модели и дека ефектите кои следат од ова влијаат практично на секој аспект од нашите животи. И покрај сите достапни

Read More

Народната банка ги засилува активностите за соработка со граѓанскиот сектор во сферата на финансиската едукација. За првпат, Народната банка ќе одржи обука за обучувачи, кои ќе се ангажираат околу едуцирање на населението за прашања од доменот на финансиите коишто ги засегаат сите граѓани како активни учесници во

Read More

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо-сесија за трите најпогодени сектори од кризата предизвикана од КОВИД-19 - автомобилската индустрија, туризмот и угостителството и текстилната индустрија. За попрецизно утврдување на состојбите во овие три сектори се спроведоа и три последователни студии по анализите кои

Read More

Фондот за осигурување на депозити ја информира јавноста дека од почетокот на исплатата на обесштетувањето на депонентите на “Еуростандард банка” АД Скопје во стечај со право на обесштетување до денес се исплатени вкупно 3,3 милијарди денари што претставува близу 80% од вкупно дозначените средства од

Read More

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија истакна дека обновливата енергија, особено сончевата, не само што обезбедува најефтина електрична енергија како никогаш досега, туку има и најголем потенцијал за раст по КОВИД-19 пандемијата. Секоја година, Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) ги објавува Светските енергетски прегледи (World

Read More

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска даде исказ на Надзорната расправа во Собранието на РСМ во врска со одземената дозвола за работа на Еуростандард банка по што беше поведена стечајна постапка, а дел од неосигураните депозити на граѓаните и правните лица останаа непокриени. "Одземањето на дозвола

Read More

Научните докази кои укажуваат на тоа дека климатската криза е резултат на човекова активност и согорување на фосилни горива се бројни и често дискутирани. Од друга страна пак, непријатните дискусии околу тоа кој е во најмногу одговорен за оваа криза, се ретки. Неодамнешен извештај ја

Read More

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо-сесија за покренување на дијалог за измени на Законот за вршење на сметководствени работи. Главната цел е да се идентификуваат предизвиците со кои се соочуваат сметководствените компании и дефинирање на конкретни предлози и решенија за подобрување

Read More

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи откри дека е донесена одлука за нив модел на субвенции за плати на вработените кои ќе може да ги искористат компаниите во зависност од падот на нивните приходи и оваа мерка за помош на економијата погодена од КОВИД-19 пандемијата

Read More