Saturday, Apr 4, 2020
HomePosts Tagged "задолжување"

Министерството за финансии денеска издало државни обврзници во вкупна вредност од 71,58 милиони евра, а најголемиот дел од вака добиените пари ќе ги потроши утре за враќање на 66,88 милиони евра земени преку претходно издадени државни хартии од вредност. Како што соопшти Министерството, издадени биле едногодишни

Read More

ВМРО-ДПМНЕ денеска поднесе интерпелација и против министерот за финансии Драган Тевдовски, што е четврта по барањето за смена, по поднесената интерпелација заминистерот за земјоделство, Љупчо Николовски, за министерот за надворешни работи, Никола Димитров, и за министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска „Министерот за финансии,

Read More

Сите патници кои имаат летови од скопскиот аеродром „Александар Велики“ на седми, осми и деветти август, треба да пристигнат на аеродромот три до четири часа порано од времето на полетување. 10без10 Македонија 04 Август 2017 34 0 ТАВ: на 7, 8 и 9 август патниците на

Read More

Денешното задолжување на Владата од 49 милиони евра од економистите е оценето како непроблематично, но се укажува на нејаснотиите околу искористувањето на парите што се позајмени во изминатите неколку месеци, пишува „Радио Слободна Европа“. Економскиот аналитичар Слободан Најдовски вели дека најновото задолжувањето е со цел да

Read More

Според плановите на министерството за финансии, месец мај започнува со ново задолжување. Министерството за денеска распиша нови аукции на државни хартии од вредност, на кои ќе бидат понудени шестмесечни, едногодишни и двегодишни записи, како и 15 годишна обврзница во вкупен износ од над 49 милиони

Read More

Министерството за финансии во реакција на денешното соопштение на СДСМ апелира да не се злоупотребуваат аукциите на државни хартии за дневно-политички цели. Со соопштението, според ресорното Министерство, СДСМ се обидува да влијае на реализација на аукција на државни хартии од вредност која се уште не е

Read More

„Го предупредуваме Кирил Миноски, кој во моментов извршува техничка функција како министер за финансии и е во заминување, да не ги задолжува граѓаните на Македонија повеќе од потребниот износ за враќање на доспеаните долгови за оваа недела“, се вели во соопштението на СДСМ. Во него се

Read More

Заменскиот министер за финансии Кире Наумов реагираше на одлуката на министерството да ја одложи закажаната аукција на државни записи и наместо изговорот дека треба да се остават повеќе пари во оптег за стопанството ја открива вистинската причина. „Во месец септември по основ на домашно задолжување долгови

Read More

Владата од домашните кредитори позајми 34 милиони евра или пет милиони евра повеќе отколу што планираше со проспектите за денешното задолжување. Најголем дел од парите ги обезбеди преку продажба на записи со рок на доспевање од 364 денови. Заклучно со вториот квартал од годинава, јавниот долг

Read More

Економските политики на Власта кои генерираат огромно задолжување ќе донесе зголемување на даноците и намалување на стандардот - оценуваат економистите за 24 Вести. Според нив новиот ребаланс на буџетот и новото задолжување може да удрат по џебот на граѓанинот. Вчера Фич го намали кредитниот рејтинг

Read More