Friday, Jul 3, 2020
HomePosts Tagged "вето"

Поранешниот претседател на Романија, Трајан Басеску, кој е лидер на партијата Народно движење, повторно и се закани на Србија со можно вето за членство во ЕУ, ако Белград не го почитува во целост билатералниот договор за заштита на права на романското малцинство во Србија, јави

Read More

Грчката јавност е зачудена по изјавата на Коѕијас, министерот за надворешни работи, против санкции или вето за Македонија. Коѕијас смета дека во Македонија има недостиг на демократски капацитет и токму затоа се шират внатрешните проблеми, а власта нема слух за правење компромис. Оправдувањето против ветото

Read More

Државната изборна комисија го отфрлила ветото што дополнителниот заменик-министер за внатрешни работи, Митко Чавков, го ставил на три одлуки на министерот Оливер Спасовски за именување нови началници во МВР. Претставките на Чавков се однесуваа на именувањата на Примислав Димовски за нов шеф на единицата „Алфи“, на

Read More

Кире Наумов како заменик министер во финансии нема право на вето на одлуките поврзани со предвиденото задолжување бидејќи Државната изборна комисија во сегашниот состав одлучи дека не станува збор за одлука поврзана со предизборниот процес. Во министерството за финансии имаше огромен судир со тоа што

Read More

Актуелниот премиер на државава уверува дека Македонија е четврта најниско задожена држава во Европа, според евростат. Според Груевски, јасно било дека во периодот што претстои стратегија на СДСМ ќе биде да се делува во насока на „наводното“ спречување на задолжувањата. „'Наводно' спречување на задолжување во смисла

Read More

Министерството за финансии вчера почувствува одговорност да соопшти кои се последиците од погрешните политики во финансиското работење на Македонија, во соопштението се вели: Доколку се укине издавањето на државни записи, се укинуваат механизмите за нормално и непречено реализирање на буџетот. Се доведува во прашање исплатата на

Read More

Министерството за финансии објави дека во вторник ќе побара заем од 100 милиони евра од домашните кредитори. Паралелно со тоа,  дополнителниот заменик министер за финансии, Кире Наумов од СДСМ го употреби законско право и не се согласи со најавеното ново задолжување од 100 милиони евра

Read More

Скандалот во Атина со повлекувањето на грчката амбасадорка Александра Пападопулу од Брисел е поврзано и со Македонија. Нема официјално објаснување, а грчките медиуми обелоденуваат дека Пападопулу, која пред да замине за Брисел беше амбасадор во Скопје, одбила да стави вето на заклучоците за Македонија што

Read More