Saturday, Jul 13, 2024
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и Историја

Ниту една емоција не е поблизу до основните митови за човековиот социјален поредок отколку срамот. На почетокот, Адам и Ева стоеле заедно, двајцата голи, мажот и неговата жена, и не се срамеле. И тогаш тие јадеа од дрвото на знаењето; им се отворија очите; тие

Read More

Пирамидите биле изградени од цивилизациите во повеќе делови од светот. Илјадници години најголемите градби на Земјата биле пирамидите — прво Црвената пирамида во Дашур и потоа Кеопсовата пирамида во Гиза — обете во Египет, втората е единствената од седумте светски чуда од античкиот свет која е сè уште преостаната. Пирамидата во Куфу главно е

Read More

Во близина на Прага се наоѓа вековна стара црква од 40 илјади скелети. Коските припаѓаат на луѓе чија желба била да бидат погребани на ова свето место.     Оваа црква денес се нарекува “Црква од Коски“.  

Read More

Американското федерално истражно биро објави досега невидени фотографии од Пентагон после терористичкиот напад на 11-ти септември 2001-ва година. Речиси 16 години подоцна, фотографиите ги прикажуваат првичните сцени после сомнителниот терористичкиот напад во кој, според САД, терористите на Ал Каеда срушија авион на „Американ Ерлајнс“ во

Read More

Во почетокот на 1970-тите години студената војна беше во свој полн замав. Американците со одењето на Месечината ја добија трката во вселената, но Советите поради тоа не се предадоа на сите други полиња. Така во 1970 година американскиот сателит на советските аеродроми забележа нови авиони,

Read More

На археолошкиот локалитет Горна Порта во Охрид, каде што беа пронајдени познатите артефакти, „Златната маска“ и „Златната ракавица“ како и уште 70-ина други златни, сребрени, бронзени, килибарни и други предмети, во овој период од годината се вршат систематски истражувања што треба да завршат на крајот

Read More

Двајцата историчари аматери кои тврдат дека го знаат местото на кое во подземен тунел е закопан нацистички воз со злато од Втората светска војна, вчера почнале со ископување во Полска. Пиотр Копер и Андреас Рихтер тврдат дека минатата година, користејќи георадар, откриле оклопен германски воз

Read More

Златната алка со пречник од четири милиметри, која ја откриле бугарските археолози, претставува најстар златен артефакт пронајден во Европа, а како што проценуваат експертите, веројатно е најстар и во светот. Алката била пронајдена во праисториска населба во јужниот дел на Бугарија. Златната алка датира од 4.500

Read More

Сосема случајно при изведвуање градежни зафати во дворно место во Виница откриен е дел од развиен систем на довод на вода во непосредна близина на Виничко Кале. Водоводната линија според првичните увиди датира од римско време. - Станува збор за линија од водовод, поврзана со варов малтер и

Read More

Локалитетот „Врбјанска чука“ во Oпштина Кривогаштани е еден од ретките локалитети во Европа кои потекнуваат од неолитот, стар околу 8.000 години. Воедно е и еден од ретките локалотети каде на многу мал простор може да се сретнат многу стопански објекти. Ова го потврдија едномесечните археолошки

Read More