Thursday, May 28, 2020
HomeДЕНЕШНАЕкономијаНов заем на владата од 5 милиони евра

Нов заем на владата од 5 милиони евра

6355424153_0cf0012b4c_b

Владата денеска од домашните кредитори бара уште еден заем, овој  пат од 5,1 милиони евра.

На аукција на хартии од вредност се продаваат три месечни записи со и без девизна клаузула во вкупна вредност од 3,5 милиони евра и записи со рок на доспевање од една година за 1,62 милиони евра.

Утре по основ на доспеани долгови, владата треба да врати 5,1 милиони евра.

Според податоците на Министерството за финансии, заклучно со март, јавниот долг изнесува 4,3 милијарди евра или 45 % од бруто домашниот производ со кој Македонија е во групата на земји со умерена задолженост. Последната аукција за овој месец е закажана за 31 Мај.

zadolzuvnaje-17.05