HomeСТУДЕНТУМ

Дирекцијата за заштита на личните податоци (ДЗЛП) информира дека вчера и денеска примила барања од Машинскиот факултет, како и од повеќе физички лица кои се сомневаат дека нивните лични податоци се злоупотребени, да се изврши инспекциски надзор за утврдување на повреда на правото за заштита

Read More

По информацијата дека лични податоци од 4.793 студенти биле испратени преку официјалните мејлови од Машинскиот факултет од Скопје, за ситуацијата се огласи и Деканот на факултетот, Дарко Данев. Тој вели дека веднаш откако преку Радио МОФ дознале за случајот, преземале мерки за да се спречи дополнително

Read More

Студентите заглавени од политиката. Студентите ќе мора да чекаат формирање влада за да дознаат дали добиле стипендија. Студентски пленум бара од Министерството за образование и наука уште денес да ги објави резултатите од конкурсот за студентски стипендии, кои како што велат, требало да бидат објавени

Read More

Традиционално елката на Правен факултет се полни со новогодишни желби на студентите. Оваа година се што сакаат студентите е поврзано со политиката. Па така, дел од желбите се однесуваат на масовниот егзодус на младите, дел на изборите и политичките партии и на студентските институции. Иронијата

Read More

Лука Лампариело од Италија зборува течно и без никакви проблеми менува и акценти на 11 светски јазици покрај неговиот мајчин италијански. Тој брзо ги совладал „соседните“ шпански, француски и португалски, па учел германски, холандски, шведски, англиски, а стигнал и до далечниот исток па без никакви

Read More

Студентската организација ЕЕСТЕК ЛК Скопје од 1 Октомври започна со реализирање на серија бесплатни курсеви кои ќе бидат достапни за ограничен број на студенти на УКИМ. Третиот модул - 3D printing ќе биде во периодот од 5ти до 15ти Декември. Серијата од различни модули под името

Read More

Трката меѓу елитните образовни институции се води секоја година иако на врвот ретко има драстични промени поради вековната традиција на одредени факултетите. Од најдобрите 1000 универзитети во светот, 224 се во САД, 99 се во Кина, 74 во Јапонија и 65 во Велика Британија. Така

Read More

Во чест на Меѓународната недела на образованието, Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Македонија ќе го организиратретиот годишен Саем за колеџи во САД 2016.  Саемот ќе се оддржи на 17 ноември, во Националната и универзитетска библиотека Св.Климент Охридски во Скопје, од 16:00 до 18:00 часот.

Read More

Во издание на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип на почетокот од ноември објавен е првиот број од новоформираното меѓународно научно списание „Палимпсест“ („Palimpsest”). – „Палимпсест“ e меѓународно научно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања што се објавува во електронска (http://js.ugd.edu.mk/index.php/PAL) и во

Read More

Во рамките на Seavus едукативниот и развоен центар од средината на септември официјално започна со работа првата ИТ академија за деца, која го носи името IThink Academy. Вчера беше промовирана и специјалната IThink просторија во која следните ИТ генијалци ќе ги изучуваат забавните, но многу

Read More
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com