Monday, Apr 24, 2017
HomeДЕНЕШНАПолитика

Лекарската комора е таа која одлучува дали ќе му ја одземе лиценцата на гинекологот од кој се пожалија неколку пациентки дека ги лажел дека се трудни, изјави министерот за здравство Никола Тодоров. -Лекарската комора е таа што дава и одзема лиценци. Се додека еден лекар има

Read More

На 37-те избирачки места на референдумот за или против отворање на рудници за злато на планината Кожуф повеќе од 13 илјади гевгеличани или околу 70 отсто од оние запишани во Избирачкиот список денеска излегоа на гласање. Со тоа е исполнет законскиот праг, 50% излезност, а

Read More

Образовниот Кембриџ-систем од новата учебна година  ќе почне да се применува и во општите средни училишта. Сите ученици кои ќе се запишат во гимназија од прва година ќе имаат можност да изберат една од шесте насоки односно природно- математичката комбинација А и Б, јазик- уметност,

Read More

Според Општинската изборна комисија излезноста на Рефенредумот во Гевгелија против истражувањето на ископи на злато во Кожув и отворање на рудници изнесува 58 отсто и досега нема ниту пријавено ниту регистрирано проблеми на гласачките места. Референдумот во Гевгелија го иницираа граѓанските активисти од „Спас за Гевгелија“,

Read More

Нов клинички центар во Скопје ќе изгради новата реформска влада. Како што е предвидено во програмата за работа на новата влада, граѓаните на Македонија ќе добијат модерен и функционален универзитетски клинички центар, што ќе обезбедува висококвалитетни услуги за сите граѓани, порача СДСМ денеска, откако министерот

Read More

Екс претседателот на Собранието на Република Македонија Саво Климовски ги повика Уставните судии што побрзо да се произнесат по иницијативата за продолжување на мандатот на градоначалниците и локалните самоуправи. - Јас мислам дека секоја иницијатива која се поднесува до Уставен суд е право на граѓаните, односно

Read More

Недоволна информираност на граѓанките и граѓаните за референдумското прашање и за процедурите на спроведување на Референдумот, помали пропусти во работата на Избирачките одбори,  како и проблеми со Избирачкиот список, се клучните забелешки на набљудувачите на ЦИВИЛ – Центар за слобода за текот на Референдумот во

Read More

Делегација од ДОМ со претседателката Лилјана Поповска и пратеничката Маја Морачанин ја продолжи обиколката низ Македонија со посети во Пробиштип, Кочани и Штип, за да поддржи локални еколошки иницијативи на своите општински организации. Овие иницијативи ќе бидат дел од програмата за локални избори, произлезени од

Read More

Ние сме декларирани како транзитна земја, ние не примаме бегалци како Германија или Шведска, затоа што на крајот на краиштата нивна цел е да стигнат до Германија. Сепак, спремни сме и да има нов бегалски бран, вели директорот на Центарот за управување со кризи, Агрон

Read More

За три недели, на 15 мај, градоначалниците и советите на општините целосно ги губат своите ингеренции и овластувања, рече во недела на прес конференција Дејан Павлески, претседател на Комисија за локална самоуправа на СДСМ. „Мора веднаш да прекине неразумното однесување на Никола Груевски и раководството на

Read More