Во еден од пет напади, американските воени авиони користеле осиромашен ураниум, а половина од 500.000 напади во кои тој бил употребуван биле бомби, покажува статистиката на Пентагон. Во мај 1999 година, ОН го сокриле целосно од јавноста шокантниот извештај на шефот на првата мисија на УНЕП

Read More

Меѓународното здружение за чиста и применета хемија (ИУПАК) во средата објави дека врвни научници ги финализирале имињата на четирите нови елементи кои ќе се најдат во периодниот систем на хемиските елементи поѐнат и како Менделеев систем. По петмесечниот период на јавен увид, ИУПАК официјално ги одобри

Read More

Вулканот Попокатепетл во Мексико по едногодишна пауза повторно се активираше и во последните два дена има над 300 ерупции со исфрлање на чад, пепел и карпи. Припадници на цивилна заштита во Мексико беа распоредени во локалната област на Попокатепетл и направена е асистенција на повеќе жители

Read More

Невролошки научници од Лозана откриле како со современа технологија да имплантираат електроди во мозокот за проодување при парализа. Експериментот е изведен со помош на `рбет на парализиран мајмун, со кој практично се докажува дека методот е изводлив. Имплантите всушност ја вратиле функцијата на нозете на мајмунот,

Read More

Британец стана првата личност во светот излечена од ХИВ со новата терапија направена од тим британски научници. 44-годишниот Британец е еден од 50 луѓе кои во моментов се лечат со новиот третман направен од универзитети од Оксфорд, Кембриџ, Кралскиот колеџ во Лондон и Универзитетскиот колеџ

Read More

Атмосферата на Земјата го губи кислородот, а нивото е намалено за 0,7% во последните 800 000 години, открија научниците. Истражувачите ги доставиле заклучоците за потребниот живот гас во статија во списанието “Science”. До раѓањето на животот на нашата планета кислородот е отсутен во нејзината атмосфера. По

Read More

Новата психоактивна супстанца „MDMB-CHMICA“, на уличниот пазар позната како „црна мамба“, минатата седмица била ставена на листата системи за рано предупредување на нови психоактивни материи, што овозможува примена на закон против лицата кои ја поседуваат. Европската комисија предложила оваа нова дрога да стави на контролни мерки

Read More

Истражувањето објавено во списанието PLOS Genetics кое е спроведено на глувци посебно чувани така да конзумираат алкохол, покажало дека кај нив постојат одредени генетски специфичности. Доктор Фен Зоу од Универзитетот во Индијана и неговиот тим соработници кои ја спроведоа студијата врз основа на овие наоди

Read More

Валери Спиридонов кој има целосна парализа на телото ќе биде првиот волонтер кој бара да му биде трансплатирана главата на ново здраво тело. Овој медицински експеримент кој звучи како исечок од хорор филмовите со Франкештајн е зацртана идеја на италијанскиот неврохирург Серџо Канаверо кој најави

Read More

Во Грција е пронајдено најстарото регистрирано дрво во Европа кое се проценува дека датира од пред најмалку 1000 години. Станува збор за „Босански бор“ (Pinus heldreichii) за кое по направената карбонска анализа се верува дека е од 941 година. Дрвото Адонис е пронајдено од шведскиот

Read More
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com