Friday, May 24, 2024

Во Македонија се регистрирани 1.440.000 корисници на интернет или 68,5 проценти од населението, а милион се приклучени на социјалната мрежа Фејсбук, покажуваат податоците на специјализираниот статистички веб сајт „Интернет ворлд стат“. Од земјите во регионот повеќе од Македонците интернет користат во Словенија (72,8 проценти) и во

Read More

Претпоставуваме дека сте слушнале за Google Keep, особено корисната екстензија која ви дозволува брзо и едноставно да сочувате линкови, слики, цитати од сајтови на кои наидувате. Иако нема никакво сомневање во функционалноста на Google Keep, но што доколку би сакале поелегантна алтернатива, пософистициран начин за

Read More

Предупредувањето од ФБИ дека би требало сите да ја покријат веб-камерата на своите компијутери за да спречат да не бидат предмет на шпиунирање, денес го поддржа и директорот на ФБИ, Џејмс Коми, додавајќи дека тоа е разумна работа која луѓето можат да ја направат. Ако веб-камерата

Read More

Неодамна веста околу социјалната мрежа „Youtube“ се појави на интернет, а сега тоа е и официјално- „Youtube“, покрај платформа за претставување на видео-записи, стана и самостојна социјална мрежа. Каналите на „Youtube“ оваа недела добија опција „Community“ со помош на која корисниците ќе можат да разменуваат

Read More

Локацијата на Wi-Fi рутерот во вашиот дом е најважна и голема е можноста поради него да имате лош сигнал. Затоа, треба да го ставите на средината во вашиот дом. Ако го ставите во некој агол, голема е можноста на вашиот сосед да му овозможите интернет

Read More

Сајтот HackerRank неделава објави анализа која покажува во кои земји се кријат најдобрите програмери на светот. Врз основа на постигнатите резултати, најдобро пласирана е Кина, потоа следат Русија, Полска, Швајцарија, Унгарија и Јапонија. На последните четири места се Тајван, Франција, Чешка и Италија. И додека САД

Read More

Компанијата Hewlett-Packard HP разви нов систем за своите лаптоп компјутери кои оневозможуваат на други луѓе од страна да гледаат што има на екранот. HP разви нов екран кој го намалува аголот на гледање со притисок на тастер, што значително отежнува од страна да се гледа

Read More

Сервисот Dropbox се соочува со мега безбедносен пропуст откако протекле информации за 68 милиони корисници со нивните профили и лозинки кои може да бидат продадени на црниот пазар и да бидат злоупотребени. Затоа Dropbox посочува итно да ја смените вашата лозинка. Според безбедносниот експерт Трој Хант

Read More

Доколку ви здосадија стандардните монитори за компијутери или комбинацијата на два монитори не ви одговара, компанијата „LG“ носи решение во вид најголем монитор на светот, кој официјално ќе биде претставен оваа недела. Се работи за 38-инчен исклучително широк екран "38UC99", еден од трите нови модели

Read More

Некои земји веќе воведуваат ригорозни казни во врска со торент сајтовите и пиратските содржини, а Индија „ги премина сите граници“. Имено, сите оние кои што ќе посетуваат торент сајтови или сајтови за пиратска содржина кои што се забранети од Владата во Индија, би можеле да завршат

Read More