Tuesday, Nov 17, 2020
HomeДЕНЕШНА

Ако Зоран Заев го одбрани националниот интерес ќе му честитам, ако направи предавство ќе му се случи народ, изјави претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. -Ако Владата постигне решение заштитувајќи го нашиот македонски јазик, не се откаже од македонското малцинство, ги заштити историјата, имињата и жртвата на

Read More

Џеват Исени, човекот чиј статус овоои многу срца бидејќи искрено и недвосмислено даде поддршка за напорите на македонскиот народ да оддолее на притисокот кој го наметна Бугарија со ултиматумот за промена на националниот идентитет, и се заблагодари на јавноста и на медиумите. Исени вели дека е

Read More

Фондот за осигурување на депозити ја информира јавноста дека од почетокот на исплатата на обесштетувањето на депонентите на “Еуростандард банка” АД Скопје во стечај со право на обесштетување до денес се исплатени вкупно 3,3 милијарди денари што претставува близу 80% од вкупно дозначените средства од

Read More

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија истакна дека обновливата енергија, особено сончевата, не само што обезбедува најефтина електрична енергија како никогаш досега, туку има и најголем потенцијал за раст по КОВИД-19 пандемијата. Секоја година, Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) ги објавува Светските енергетски прегледи (World

Read More

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска даде исказ на Надзорната расправа во Собранието на РСМ во врска со одземената дозвола за работа на Еуростандард банка по што беше поведена стечајна постапка, а дел од неосигураните депозити на граѓаните и правните лица останаа непокриени. "Одземањето на дозвола

Read More

Научните докази кои укажуваат на тоа дека климатската криза е резултат на човекова активност и согорување на фосилни горива се бројни и често дискутирани. Од друга страна пак, непријатните дискусии околу тоа кој е во најмногу одговорен за оваа криза, се ретки. Неодамнешен извештај ја

Read More

Петар Богојевски предводникот на Македонски Концепт излезе со конкретен предлог за решавање на спорот кој Бугарија и го наметна на Северна Македонија во поглед на историјата, идентитетот, јазикот и нацијата. "Правна форма: Македонија и Бугарија ќе потпишат Декларација за појаснување на содржината на Илинденскиот договор од 2017

Read More

Премиерот Заев не губи надеж дека наскоро ќе започнат преговорите за членство во ЕУ и покрај ултиматумот од страна на Бугарија која има право на вето. Заев го истакна телефонскиот разговор со Урсула фон дер Лајен претседателката на Европската Комисија во која било потврдено дека

Read More

По еуфоријата, која ни ја приредија нашите најдобри фудбалери со историскиот пласман на ЕП, наредното лето, Македонија денес се разбуди повторно во реалноста. Стапката на смртност од Ковид-19, e алармантна и нашата земја, се наоѓа во топ 20 земји во светот, со најголема стапка на

Read More

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо-сесија за покренување на дијалог за измени на Законот за вршење на сметководствени работи. Главната цел е да се идентификуваат предизвиците со кои се соочуваат сметководствените компании и дефинирање на конкретни предлози и решенија за подобрување

Read More