Wednesday, Jan 22, 2020
HomePosts Tagged "задолжување" (Page 3)

Дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов реагираше за новото задолжување на владата кај домашните кредитори. И покрај одлуката на Управниот суд, со која е поништена одлуката на Државната изборна комисија, министерот Ставрески запиша нови 13,382 милиони евра и го зголеми јавниот долг за нето-износ од

Read More

Нови 5,5 милиони евра заем од домашните кредитори ќе побара Министерството за финансии, оваа среда. На аукција закажана за 20 јануари, ќе бидат понудени државни обврзници во вредност од 3,87 милиони евра кои треба да се вратат за 15 години и државни записи за

Read More

Гувернерот на Народната банка, како институција која го регулира комерцијалниот банкарски сектор излезе со став против мешањето на политичките партии, во делот на нивната работа и располагањето со расположливите средства. „Политичките партии да не ги мешаат банките во своите политички битки. Политичките притисоци врз банките се

Read More

Кире Наумов како заменик министер во финансии нема право на вето на одлуките поврзани со предвиденото задолжување бидејќи Државната изборна комисија во сегашниот состав одлучи дека не станува збор за одлука поврзана со предизборниот процес. Во министерството за финансии имаше огромен судир со тоа што

Read More

Министерството за финансии објави дека во вторник ќе побара заем од 100 милиони евра од домашните кредитори. Паралелно со тоа,  дополнителниот заменик министер за финансии, Кире Наумов од СДСМ го употреби законско право и не се согласи со најавеното ново задолжување од 100 милиони евра

Read More

Пратениците по пет дена на општа расправа дојдоа до изгласување на буџетот за 2016-та кој е досега најтежок и изнесува 3.18 милијарди евра. Според структурата се предвидува 2.87 милијарди евра да се соберат од данови и давачки, додека пак остатокот од 309 евра ќе се

Read More