Tuesday, Jul 14, 2020
HomePosts Tagged "Димитар Богов"

Гувернерот на Народна банка, Димитар Богов, смета дека зголемувањето на акцизата на нафтата нема да има голем директен ефект врз инфлацијата следната година, пренесува „Мета“. Прашан за денешната одлука на Министерство за финансии за зголемување на акцизата на нафтата и на нафтените деривати за 3,54 денари,

Read More

СДСМ денеска преку соопштение оцени дека економската ситуација во која се наоѓа Македонија е лоша и дека тоа го потврдил и гувернерот на Народната банка Димитар Богов, кој признал дека економијата не може да се развива поради политичката ситуација. – Светска банка во последниот извештај алармираше

Read More

Народната банка на Република Македонија (НБРМ) моментно почнува своја рунда на проекции со којашто ќе ги ревидира своите претходни проекции за идната година. На почетокот на ноември ќе излеземе со нив и ќе го дадеме нашето видување на економскиот раст во наредната година, изјави денеска

Read More

Димитар Богов, гувернерот на Народната Банка, ја смирува јавноста со информацијата дека во комерцијалните банки запрен е трендот на повлекување на депозитите на штедачите што беше пред се предизвикано од неизвесноста на политичката сцена и можноста од голема криза. „Засега ситуацијата се стабилизира, потребните сигнали се

Read More

Протекувањето на „Панама Документите“ отвори голем интерес дали има и македонци со сметки во странство, како и на оф-шор компании од Македонија за сомнителни активности и искористување на даночните бенефити во Панама или други островски држави. Свое образложување даде и гувернерот Димитар Богов, особено за

Read More

Гувернерот на Народната банка, како институција која го регулира комерцијалниот банкарски сектор излезе со став против мешањето на политичките партии, во делот на нивната работа и располагањето со расположливите средства. „Политичките партии да не ги мешаат банките во своите политички битки. Политичките притисоци врз банките се

Read More