Tuesday, Feb 25, 2020
HomePosts Tagged "задолжување" (Page 2)

Владата од домашните кредитори позајми 25,3 милиони евра иако првично, со проектите на министерството за финансии планот беше да се земе заем од 17,1 милион евра. Парите се обезбедија преку продажба на државни записи и обврзници со рок на доспевање од десет и петнаесет години.

Read More

„По задолжувањето на државата за 650 милиони евра, пари кои првенствено ќе бидат наменети за клиентелизам (купување на гласови), Демократскиот сојуз во соработка и консултација со финансиски експерти, ќе предложи законски решенија со кои ќе се оневозможи Владата да ги задолжува граѓаните без согласност од

Read More

Владата е решена по секоја цена да издаде еврообврзница игнорирајќи ги предупредувањата на економските експерти за неодржливоста на јавниот долг и таа е повторно пуштена на финансиските пазари овој пат со повисока камата од 5.8%, а се очекува да се соберат барем 300 милиони евра

Read More

Вчерашнте демонстрации против владиното задолжува од 650 милиони евра преку обврзница поминаа во многу тензична атмосфера. Демонстрантите по собирот пред СЈО се обидоа да се пробијат преку полициските кордони помогнати и од специјалните единици, но беа блокирани на повеќе локации. Потоа се поделија на повеќе

Read More

Празната буџетска каса и изборите во најава кои би се случиле во една временска рамка од ноември до март, е наједноставниот одговор на прашањето: чуму оваа евро-обврзница? Од ова ново задолжување на “лудаците” гледаме дека единствена промена која се случила изминатиов период внатре во Министерството

Read More

„Шарената револуција“ утре (понеделник) во 19 часот пред Специјалното јавно обвинителство ќе протестира против издавањето на еврообврзницата. Во најавата за протестот пишува дека нема правда додека јавниот долг вртоглаво расте. „Протест! Нема правда кога јавниот долг вртоглаво расте. Секој граѓанин на Македонија веќе должи по 2.200 евра,

Read More

Ново големо задолжување планира македонската влада која преку еврообврзница ќе се задолжи за дури 650 милиони евра од странски доверители, пред се банки и инвестициски фонови и брокери. Според информациите на Ројтерс веќе се планираат повеќе средби со банките „Citigroup“, „Deutsche Bank“, „Erste Group“ и „Societe

Read More

Само за три месеци, надворешната задолженост на земјата се зголемила за 353 милиони евра, објави Народната банка. Заклучно со март, годинава Бруто надворешниот долг изнесува 6,7 милијарди евра. Зголемување на надворешната задолженост има кај Народната банка, но во пораст се и задожувањата на државата. Владата утре

Read More

Владата денеска планира да позајми 12,6 милиони евра од домашните кредитори. Парите ќе ги обезбеди преку аукција на државни хартии од вредност, со рок на доспевање од три месеци, една и петнаесет години. Во првите четири месеци, јавниот долг на земјата изнесува околу 4,3 милијарди евра или

Read More

Владата повторно се задолжи скоро 81 милиони евра од домашните кредитори, што е 5,1 милион евра повеќе од планираното. Средствата ги обезбеди преку одржување на аукција на државни записи со рок на доспевање од 6 месеци, односно 364 дена. Веќе утре, Министерството за финасии ќе треба

Read More