HomeДЕНЕШНАПолитикаПо макотрпна расправа изгласан најтешкиот буџет на Македонија

По макотрпна расправа изгласан најтешкиот буџет на Македонија

Пратениците по пет дена на општа расправа дојдоа до изгласување на буџетот за 2016-та кој е досега најтежок и изнесува 3.18 милијарди евра. Според структурата се предвидува 2.87 милијарди евра да се соберат од данови и давачки, додека пак остатокот од 309 евра ќе се соберат од задолжување со домашни и странски заеми.

Опозицијата силно се противеше на голем број на ставки во буџетот, но најголемите забелешки одат на сметка на нерационалното трошење на непотребни проекти, како и дека јавниот долг постојано расте. Од владеачкото мнозинство одговорија дека буџетот е социјален и корисен за многу ранливи категории, но истовремено и развоен бидејќи се предвидени многу капитални инвестиции.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com