Friday, Feb 21, 2020
HomePosts Tagged "финансии"

Билал Касами, претседателот на движењето Беса изјваи дека тие имаат голема поддршка од албанската дијаспора и од бизнисмени кои работат во Република Македонија. На косовската телевизија Дукаѓини на дебантата емисија „Дебат Д Плус“ Касами изјави дека не се вистинити тврдењата дека тие се финансирани од други

Read More

Просечниот личен доход лани изнесувал 302 евра месечно, а најбогатите (еден процент) во Македонија имале просечен доход од околу 4.180 евра месечно, објави Министерството за финансии врз основа на податоци од Управата за јавни приходи. Од Министерство за финансии велат дека „бројките покажуваат дека Македонија е

Read More

Обвинувања на Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР) дека не се исплаќаат социјланите трансфери кон граѓаните се неточни и се провиден обид за манипулација со граѓаните во обид да се постигнат ситни политички поени, се наведува во реакцијата на Министерствтото за труд и социјална

Read More

о жалење можеме да констатираме дека состојбата со слободата на медиумите минатата година се влошува во сите индикатори на истражувањето, како што е медиумско заканодавство и нејзина имплементација, вкупната професионална, економска и социјална состојба на новинарите како и нивната безбедност – беше речено на денешната

Read More

Министрите за финансии од еврозоната рано утрово постигнаа договор што на Грција ќе и дозволи пристап до нова транша од спасувачката финансиска помош. Деталите за договорот, до кој се дојде по 11-часовни тензични преговори во Брисел, не беа веднаш соопштени, но тој во себе го вклучи

Read More

Републиканскиот претседателски кандидат, Доналд Трамп во својата предизборна кампања досега вложил повеќе од 43 милиони долари, покажа најновиот финансиски извештај. Тој во април вложил повеќе од 7,5 милиони долари сопствени пари во својата претседателска кампања. Трамп, кој порази 16 свои републикански соперници, повеќето од парите ги вложил

Read More

Грчката влада ќе воведе нови мерки за зголемување на данокот на додадена вредност – ДДВ на храната и комуналиите со цел да заштеди 1,8 милијарди евра, што е еден од предусловите кои ги поставија меѓународните кредитори за дополнителната финансиска помош. Локалните медиуми наведуваат дека ДДВ – ­то на

Read More

Владата преку Министерството за финансии ќе одобри вработувања во Државната изборна комисија онолку колку што и се потребни и ќе помогне финансиски во сите сегменти во работењето на ДИК за да и се помогне таа да ги заврши сите активности за организирање на парламентарните избори

Read More

Народната банка на Република Македонија повеќе нема да ги применува заштитните мерки поради должничката криза во Грција кои беа воведени летоска поради страв дека може да дојде до големо одлевање на капитал и нарушување на рамнотежата на билансот на плаќања во земјава, но сега е

Read More

Министерството за финансии објави дека во вторник ќе побара заем од 100 милиони евра од домашните кредитори. Паралелно со тоа,  дополнителниот заменик министер за финансии, Кире Наумов од СДСМ го употреби законско право и не се согласи со најавеното ново задолжување од 100 милиони евра

Read More