Wednesday, Jul 1, 2020
HomePosts Tagged "банки"

Хрватска вчера ја блокирала компанијата Агрокор поради долг за данок на додадена вредност поголем од 10 милиони евра, пренесоа хрватските медиуми. Сметките на компанијата Агрокор и повеќе фирми во нејзиниот состав, во сопственост на хрватскиот бизнисмен Ивица Тодориќ, вчера се блокирани. Според податоците од сервисот на

Read More

Коста Митроски, Претседател на Здружението на банкарството при Стопанската комора, упати јавен апел до банките да се вклучат во достава на хуманитарна помош за жителите од настраданите подрачја од поплавите во градот Скопје, во вода, храна, хигенски средства и слично. Како што информираат од УНИ Банка,

Read More

Владата е решена по секоја цена да издаде еврообврзница игнорирајќи ги предупредувањата на економските експерти за неодржливоста на јавниот долг и таа е повторно пуштена на финансиските пазари овој пат со повисока камата од 5.8%, а се очекува да се соберат барем 300 милиони евра

Read More

Банките одобриле повеќе кредити на населението, а кредитирањето на корпоративниот сектор во април и во мај било намалено, информираат од Народна банка. – Стагнацијата на кредитите во еден дел е одраз на отписот на достасани, ненаплатени побарувања, во согласност со одлуката на НБРМ донесена во декември

Read More

Режисерот Стивен Содеберг не може да одолее на драмата околу објавата на Документите од Панама и покрај тоа што најави пензија повторно ќе седне зад режисерското столче за да го сними новиот филм. Содеберг е познат по голем број на крими трилери како Оушн трилогијата,

Read More

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев пред Летниот камп на СДММ „Боите на револуцијата“, што се одржува во Охрид ја повика власта да ја промени одлуката од 650 милиони евра на не повеќе од 250 милиони евра. Исто така побара од банките да не ја купуваат

Read More

Европол објавува дека е зголемен бројот на malware вируси во банкоматите, кои се почесто се мета на напади. Во цел свет има вкупно 3 милиони банкомати, кои нудат подигнување на готовина, а во просек корисниците подигнуваат по 8.6 милијарди евра годишно, што им е многу

Read More

Македонските банки во 2015-та вкупно профитирале 75 милиони евра, што според податоците на НБРМ е зголемување за 50% на годишно ниво. Најголем дел од приходите на банките се должи на исплатата на камати, како и на провизии за банкарски услуги и надоместоци. Каматите во 2015-та

Read More

Хипер маркетот Керфур тотално пропадна и повеќе не е присутен во Скопје сити мол. Уште пред десетина дена известувавме дека рафтовите на маркетот се речиси испразнети и дека нема купувачи. Голем број на фирми и банки се жалат и дека компанијата на Леонидас Маринопулос од

Read More

Нема повеќе тајни сметки во швајцарските банки. Затајувачите на данок повеќе нема да ги кријат своите пари во оваа земја. Горниот дом на швајцарскиот парламент вчера ја одобри автоматската размена на банкарски податоци со други земји. Новата одредба, која веќе ја одобри долниот дом на парламентот,

Read More