Tuesday, Apr 23, 2024
HomeИздвојуваме

Граѓаните кои навлегле во јазот на презадолженоста наскоро ќе може да прогласат личен банкрот и проблемите со долговите да чекаат да им ги реши стечаен управник. Идејата кога уште од 2008 година на големо се заговара од сите влади, но до сега не е реализирана,

Read More

Границата меѓу деловното и приватното е избришана, нема многу физичка активност и социјален контакт, а работниците често се достапни 24 часа на ден. Дали чувствувате проблеми со стомакот, забрзано чукање на срцето, стегање во градите или грлото, напнатост, зголемено потење, сува уста, пецкање по телото, главоболки,

Read More

Откако ќе ја прочитате приказната на славниот актер Морган Фриман застанете и добро размислете: Дали во животот е најважна трката по пари? „Послушајте ме и преземете нешто доколку сакате да ја промените вашата иднина. Би сакал да имаше некој да ми го раскаже ова

Read More

Македонија изобилува со убавини, а кога и природата ќе вмеша прсти настанува неверојатна глетка. На патот од Маврово накај Дебар, природата си го направила своето. Не хипнотизираа заледените форми кои не се топат бидејќи карпите постјано држат сенка на одредени места. Патувањето по тесниот регионален

Read More

На височинка од која се гледа цел град се наоѓа храм, свет за две религии. Црквата Св. Никола или Хадер баба теќе ги сплотува верниците од двете вери. Православните христијани веруваат дека тука се наоѓа гробот на некој старец со бела брада кој ги спасил

Read More

Цело одделение го научило знаковниот јазик поради едно дете. Другарчињата од едно одделение во Сараево направија неверојатна работа за шестгодишниот Зејда Чоралиќ од Сараево кој е глувонем. Кога неговата мајка го запишала во обично училиште, никој не можел да го разбере, а потоа учителката заедно

Read More

Светот може да биде лудо место, сите знаеме тоа, предадени на медиумските продавачи масовно купуваме фитнес во сите облици и пакувања. Реално, можеби и нема потреба. Животот е борба! Само затоа што животот е борба не значи дека мора да се уништи секој пат кога ќе влезеш

Read More

Низ годините канабисот бил лажно обвинуван дека е причинител на многу болести. Лошо спроведени, безмилосни и неетички истражувања кои биле наменети се со цел да се притаи вистината за оваа лековита билка. Во овој документарен филм ќе видите како, зошто и кога државите мислат дека

Read More

Во државата на поделби веќе подолго време граѓаните и општеството страдаат од т.н „политички бомбардирања.“ Сè започна гласно и експлозивно со објавата на првата т.н „Бомба“ од страна на лидерот на опозициската СДСМ, Зоран Заев. Се чини дека по првото „детонирање“, од 9-ти Февруари изминатата година,

Read More

Кога завршив факилтет, две години немав работа, па читав се и сешто. Меѓу другата литература, многу ме интересираше народното творештво. Од поговорките најмногу во сеќавање ми остана: „Плаши се кога тишината станува премногу гласна“. Втората мудрост ја запамтив од нашиот прерано успокоен професор, Христо Андонов

Read More