Monday, Sep 25, 2023
HomeФЕР ПЛЕЈБоречки вештиниМасoвен фитнес тренд кој всушност воопшто не е здрав!

Масoвен фитнес тренд кој всушност воопшто не е здрав!

Светот може да биде лудо место, сите знаеме тоа, предадени на медиумските продавачи масовно купуваме фитнес во сите облици и пакувања. Реално, можеби и нема потреба.

fitnes

Животот е борба!

Само затоа што животот е борба не значи дека мора да се уништи секој пат кога ќе влезеш во теретана. Секој сериозен спортист знае дека одморот, обновувањето, и периодизацијата се апсолутно од суштинско значење за оптималните перформанси. Постои огромен тренд во фитнес
индустријата да го предизвикаат телото на тотална војна. Ова го нарекувам милитаризација на фитнесот, војнички инспирирани тренинзи, смешно интензивна програма за работа и општа глорификација на болката. Дури и тоа како ќе закрепнуваме и оздравуваме зависи од тоа колку е интензивна болката.

Овој тренд е симптом на многу поголема болест, ние живееме во култура опседната со агресија а таа култура го најде својот пат во секој аспект на нашиот живот, па дури и во нашите тренинзи.

Исцрпување како статусен симбол

Или сепак, исцрпеноста е статусен симбол во нашата култура. И тоа е проблемот, ние сме на работа и на училиште до смрт. Од рана возраст, ние сме бомбардирани со порака дека да се биде успешен, мора да се работи прекувремено, жртвувајќи го нашето здравје, пријатели, па дури и среќата и здравиот разум за да го постигнете она што го сакате. Да се биде хронично исцрпен не е клуч за успехот. Тоа е трка кон болести и дисфункција, во повеќето случаи, тоа предизвикува страдање кое што мора да се спречи.

Никој не би сакал да каже нешто како: – “Се обложувам дека можам да си предизвикам проблеми со бубрезите пред тебе!” – но токму така и се однесуваме. Дури и во фитнес индустријата, постојат тони на луѓе кои се силни од надвор и се слаби од внатре, знаете тие кои ние ги нарекуваме
„Лидери“. Затоа што другите луѓе им плаќаат многу пари за да го наследат истито површно разбирање на фитнесот. Нашата културна патологија може да се сумира прилично лесно: премногу работа – недоволно одмор.

Како милитаризацијата на фитнесот влијае на вашиот тренинг?

На секој можен начин. Тоа влијае на вашето здравје, среќа, одржливоста на вашата програма и вашата способност да се постигнат своите цели. Дали сметате дека некој од следните искази се вистина?

– Нема болка, нема добивка.
– Вие мора да се мачи да се добие во форма.
– Повеќе и секогаш повеќе.
– Работа хм, не е забавно, но тоа е обврска.
– Ти си добар како и последниот тренинг.
– Се чувствувам како губитник кога ќе го пропуштам тренингот.

Ако одговоривте со да, тогаш сте на “воена вежба” разбирање на фитнесот. И тоа е во ред, ако сакате да се води војна на вашето тело, повелете. Јас тренирам веќе повеќе од 4 децении и не можам да го прифатам ова, моето тело е моја должност и јас ќе го чувам и негувам.

Што е другата опција?

Па, постојат многу опции. Но, една од нив е да се прифати дека учењето за телото и потребата да се негува, да се зајакнува и да се лекува е доживотен процес, авантура, истражување и привилегија, а не тешка обврска, ниту пак воена операција. Постојат голем број на луѓе кои сакаат танц и танцуваат по својот пат до ново тело. Други пак, се длабоко задоволни од практикување на боречки вештини и се борат на својот пат до супер фитнес слава. Потоа, постојат јогини, кои го користат движењето, како начин за изразување на нивните тела.

Ниту една од овие перспективи не е во право или не, но сите тие се достојни да бидат истражени, ако навистина сакате одржлива, сеопфатна и избалансирана пракса движење. Длабочината и широчината на перспективата, е тоа е зошто ти си тука, читањето на овој пост, а не еден од оние вулгарни, површни фитнес сајтови.

Користење на интензитет мудро и нормализирање

Постои огромна разлика помеѓу користење на интензитетот мудро и со користење на интензитетот компулсивно. За ги постигнете вашите фитнес цели, ќе треба да се соочите со вашите граници и да научите да се справите со непријатноста. Затоа, не го користете овој пост како изговор да го пристапите лесно кон тренингот постојано.

Најдете се на неутрален терен. Да прифати непријатноста и да се научи да се интерпретира јазикот на вашето тело, чувства и сигнали, па да знаете кои денови ќе може а кои денови ќе треба да се повлече и да се опорави. Ова слушање на тоа како вашето тело се чувствува, помага полесно е да се тренира тешко и да се избегнат повреди и болест.

Се прашувам… Подготвени ли сте да го уништите вашето тело за да изгледате супер жешко на возраст од 30 или сакате да погледнеме подлабоко, “train smart not hard” филозофијата или “no pain no gain”, како и да е нека вашето здравје, сила и цели да се развиваат на природен начин, така што ќе се има нови авантури и искуства движење и во вашите 90-ти?

Сите што тренирале со мене или што побарале совет на тема Фитнес, знаат: Секој спорт е фитнес, ама фитнесот не е спорт.

Автор:Горан Карамфилоски Чак

Не е дозволено преземање на оваа содржина без согласност на редакцијата на Позитив.мк, освен со линк до конкретната страница