Wednesday, Jul 1, 2020
HomePosts Tagged "екологија"

Најголемата Европска мрежа за иновации во полето на климата им нуди на младите шанса да развијат бизнис идеи за борба со климатските промени. Прашањето е дали бизнис пристапот може на идните генерации да им понуди решенија за справување со климатските промени? Претприемништвото од областа на климата

Read More

Активистите од граѓанската иницијатива Охрид SOS информираат дека е одлучено Студенчишко Блато да остане строго заштитена зона сè додека не се изработи студија за негова валоризација. Во продолжение ви го пренесуваме целосниот текст од соопштението до јавноста на еколошката организација: По запирање на незаконскиот хотел во Лагадин

Read More

Неформалната заедница на еко-активисти „Скопје смог аларм“ денеска по повод 22 Април – Денот на планетата Земја организираше еко-герила акција со порака за борба за чиста животна средина. Од „Скопје смог аларм“ информираат дека денеска е поставена инсталација со ликот на планетата Земја со тажен израз

Read More

Со исклучување на осветлувањето на одредени локации во Скопје и Охрид утре по осми пат Македонија ќе се вклучи во одбележувањето на големата светска еколошка акција „Час на планетата Земја“. Осветлувањето во Македонија ќе биде исклучено во 20:30 часот по локално време во период од еден

Read More

Во вторник и во среда, пред Центарот за култура во Тетово и во близина на хотелот „Мериот“ во Скопје, невладината организација „Екосвест“ и Амбасадата на Германија во Македонија ќе го промовираат проектот за клима и за заштита од климатски промени „Сити три“ (City tree). На градовите

Read More

  Изложбата која ги опишува глобализацијата, екологијата и социјланта правда на Недељко Убовиќ, утре ќе биде  во просториите на „Остен“. Со почеток во 12 часот делата на српскиот карикатурист ќе бидат достапни за разгледување на сите посетители заинтересирани за темите од глобализација, социјална правда, екологија, итн. Убовиќ професионално

Read More

Ангажманот на македонската еколошка организација во одбележувањето на „Часот на планетата Земја“ како една од најголемите глобални еколошки акции добива се поголема улога. Успешноста на минатогодшното гасење на светлата низ повеќе препознатливи локации во Скопје како што е Кале влезе и во официјалното промотивно видео

Read More

Жителите од скопска Кисела Вода собраа точно 4.240 килограми електронски и електричен отпад. Изминатите 30 дена граѓаните од сите урбани заедници од домовите ги изнесоа старите и неупотребливи електрични апарати, компјутери и компјутерска опрема, телевизори, видеорекордери, музички системи. Организатори на акцијата за собирање електронски и електричен

Read More

Go Green, здружението за заштита на животната средина, беше единствениот претставник од балканските земји на младинската конференција за климатски промени (COY11) во Париз, а со свои претставници е присутно и на Самитот за климатски промени на Обединетите Нации (COP21) исто во Париз. Младинската конференција, каде присуствуваа

Read More

Министерот за животна средина Нурхан Изаири одлучи дека Југохром треба да биде затворен бидејќи не се исполнети барањата за намалување на загадувањето. „За жал, веќе се поминати два пати по шест месеци, а тие имат изработено нешто на хартија, но на терен ништо. Нашите инспекциски служби

Read More