Saturday, Aug 15, 2020
HomePosts Tagged "животна средина"

Светскиот ден на животната средина е креиран од страна на Генералното собрание на Обединетите нации во 1972 година, на првиот ден од Конференцијата на ОН за животна средина, а се прославува започнувајќи од 1974 година во повеќе од 140 земји во светот. Поаѓајќи од значењето на

Read More

Со новиот буџет, Општина Аеродром ќе издвои околу 300.000 евра за реализација на конкретни мерки за почист воздух, односно 20 пати повеќе од досегашните средства на годишно ниво за заштита на животната средина, информираше градоначалникот Златко Марин, на средба со претставниците на граѓански организации. „Дел од

Read More

Активистите од граѓанската иницијатива Охрид SOS информираат дека е одлучено Студенчишко Блато да остане строго заштитена зона сè додека не се изработи студија за негова валоризација. Во продолжение ви го пренесуваме целосниот текст од соопштението до јавноста на еколошката организација: По запирање на незаконскиот хотел во Лагадин

Read More

Македонија се наоѓа во очајна состојба во справувањето со отпадот и со можностите кои постојат доколку поинаку се постапува со него, предупредуваат од Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија“, а по повод 22 Април – Денот на планетата Земја. „Ситуацијата со управувањето со отпадот во

Read More

Белата куќа соопшти дека претседателот Доналд Трамп денеска ќе потпише извршни наредби со кои би се поништиле регулативите за животна средина од времето на Барак Обама. Според виш претставник на администрацијата, преку наредбата, Агенцијата за заштита на животната средина, ќе треба темелно да ги ревидира регулативите

Read More

Сметам дека многу важно во овој момент е да се состави влада и потоа да се почне со најважните проблеми што ги засегнуваат сите луѓе, а тоа се чиста вода и воздух, одговори германската амбасадорка Кристине Алтхаузер на новинарско прашање за политичката ситуација, на промоцијата

Read More

Португалскиот град Камара де Лобос се подготвува за престојниот фестивал „Сан Педро“, а она што најмногу го привлече вниманието од досегашните подготовки се стари барабани од машините за перење искористени како улични светилки. Автор на проектот наречен „Сон на летната ноќ“ е Театро Метафора,  млада непрофитна

Read More

Компанијата „Еуромакс Рисорсис“ ја одржа првата јавна расправа за студијата за оцена на влијанието врз животната средина за предвидениот површински коп на рудникот за злато Иловица кој треба да ја преполови планината Огражден, веднаш над плодното Струмичко поле. Жестоката дебата изнесе бројни грижи за катастрофалните

Read More

По одржаната јавна расправа за оценка на влијанието врз животната средина, ДОМ е сериозно загрижен за планот на Еуромакс Ресурсис за изградба на површинскиот рудник за злато Иловица што може да донесе крајни последици за регионот во струмичко. „Овој проект ќе има сериозни закани по здравјето

Read More

Објавен е вториот конкурс „Од тебе зависи“ на кој може да учествуваат сите со свои иновативни и креативни проекти насочени кон кревање на свеста за екологијата, климатските промени и заштитата на природната средина. Kлиматски предизвик е објавен од страна на Програмата за развој на ОН (УНДП)

Read More