Friday, Dec 6, 2019
HomePosts Tagged "климатски промени"

Најголемата Европска мрежа за иновации во полето на климата им нуди на младите шанса да развијат бизнис идеи за борба со климатските промени. Прашањето е дали бизнис пристапот може на идните генерации да им понуди решенија за справување со климатските промени? Претприемништвото од областа на климата

Read More

Холивудскиот актер Леонардо Ди Каприо на Меѓународниот фестивал во Торонто претстави документарец за климатските промени под назив „Before the Flood“. Во филмот „Before the Flood“, кој го режираше Фише Стивенс хронолошки се претставени напорите на Ди Каприо да се подигне свеста за климатските промени. „Ние

Read More

Климатолозите и метеоролозите приметили случувања кои би можеле да ги доведат до крај годишните времиња онакви какви што ги знаеме. Имено, воздушните струи на северната хемисфера ја поминале природната бариера на екваторот и се поврзале со оние на јужната хемисфера. Обично потполно одвоени една од

Read More

Пијанистот Лудовико Еинауди одржа краток, но потресен концерт на платформа во Арктичкиот океан каде речиси три четвртини од сантите мраз се целосно стопени што претставува огромна закана за опстанокот на нашата планета. Пијанистот многу емотивно се вклучил во проектот за да се привлече вниманието на јавноста

Read More

Морските биолози од САД предупредуваат дека оваа летна сезона ќе има зголемен број на напади на ајкули поради климатските промени и континуираниот раст на температурите, како и поради загадувањето на водите што ја намалува исхраната од пленот на предаторите. Лани се случиле 95 напади ширум

Read More

Go Green, здружението за заштита на животната средина, беше единствениот претставник од балканските земји на младинската конференција за климатски промени (COY11) во Париз, а со свои претставници е присутно и на Самитот за климатски промени на Обединетите Нации (COP21) исто во Париз. Младинската конференција, каде присуствуваа

Read More

Македонскиот претседател на Самитот за последиците од климатските промени оствари повеќе средби со лидери на земји на кои се разговарало на повеќе политички теми од кои секако неизбежна е кризата со бегалците и мигрантите. Првичните впечатоци се дека Македонија како земја засега добро се справува

Read More

Македонскиот претседател Ѓорге Иванов ќе се обрати на главната сесија на лидерскиот сегмент на Самитот за климатски промени, а ќе присуствува и на работниот ручек, кој го приредува претседателот на Франција, Франсоа Оланд и министерот за надворешни работи Лорен Фабиус, соопштуваат од неговиот кабинет. Парискиот самит

Read More

Последниот голем подвиг на Барак Обама ќе биде борбата за зачувување на животната средина со намалување на загадувањето со метан што ќе ја чини нафтената индустрија 400 милиони долари до 2025 година. Се подготвува обемен закон со задолженија компаниите да спречат ширење на метан од бушотините

Read More

Продолжува проектот на Агенцијата за подршка и развој на земјоделеството, а подржан од УСАИД за кревање на свеста за последиците од климатските промени. Токму земјоделците може да бидат најпогодени бидејќи изменетите временски услови може да ги уништат нивните посеви. За доделување на совети и нови

Read More