Monday, Aug 10, 2020
HomePosts Tagged "отпад"

Македонија се наоѓа во очајна состојба во справувањето со отпадот и со можностите кои постојат доколку поинаку се постапува со него, предупредуваат од Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија“, а по повод 22 Април – Денот на планетата Земја. „Ситуацијата со управувањето со отпадот во

Read More

Грција ќе треба да плати најмалку 10 милиони евра заради неправилно управување со опасни отпадоци, утврди денеска Судот на Европската Унија, цитиран од ДПА. Ова не е првпат Атина да биде на тапет заради лошо стопанисување со отпадот. Во 2009 година истиот суд одлучи дека Грција

Read More

Нашата земја се соочува со голем проблем кога станува збор за комуналниот отпад и неговото нерационално искористување. Врз основа на количините регистрирани во Европските земји, се проценува дека граѓаните на Република Македонија во урбаните средини произведуваат околу 300 килограми отпад по жител годишно. Половина од

Read More

Жителите од скопска Кисела Вода собраа точно 4.240 килограми електронски и електричен отпад. Изминатите 30 дена граѓаните од сите урбани заедници од домовите ги изнесоа старите и неупотребливи електрични апарати, компјутери и компјутерска опрема, телевизори, видеорекордери, музички системи. Организатори на акцијата за собирање електронски и електричен

Read More

Од отпад до уметничко дело. Еколошки ангажираните уметници и креативци, кои сакаат својата приказна да ја раскажат низ стари лименки, пластични и стаклени шишиња, тегли, капачиња, картонски кутии, конзерви, амбалажи од козметика и средства за чистење, пластични чаши,

Read More

Веќе одамна знаеме дека културата на граѓаните не е баш на највисоко ниво, но овие фотографии ќе ве убедат дека состојбата е полоша отколку што сте мислеле. Секоја година нуркачите од Охридското езеро вадат многу отпад од дното, а во оваа акција извадиле опрема за

Read More

Министерството за животна средина и просторно планирање, во соработка  Град Скопје и општините во Република Македонија со нивните jaвни претпријатија и граѓанската асоцијација „Ајде Македонија“ по четврти пат ја организираше акцијата за расчистување депонии на повеќе урбани места на територијата на целата земја. „Македонија без отпад

Read More

Во сабота на 3-ти октомври, асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија“, покренува национална иницијатива за чистење на нелегалниот отпад низ земјава. Под мотото „Бунт против отпадот“ и „Од нас зависи“ повикуваат на масовно учество и што поголемо мобилизирање на граѓаните во оваа акција. Инаку, во

Read More

И додека другите земји со отпадот се во економска и еколошка загуба, Германија има совршен систем кој ја чува околината, заработува пари и отвора нови работни места. Рециклираните материјали се три до четири пати повредни од отпадот од кој настануваат. Во Германија, процесот на рециклирање е

Read More

Отпадот во океаните сериозно му се заканува на живиот свет. А мрежите на рибокрадците не помагаат во неговото зачувување. Спортскиот бренд претстави навистина добра идеја. Adidas патентираше колекција на патики изработени од пластичниот отпад од океаните и сите нелегално запленети мрежи од водата. И двете

Read More