Monday, Jul 6, 2020
HomePosts Tagged "млади"

Најголемата Европска мрежа за иновации во полето на климата им нуди на младите шанса да развијат бизнис идеи за борба со климатските промени. Прашањето е дали бизнис пристапот може на идните генерации да им понуди решенија за справување со климатските промени? Претприемништвото од областа на климата

Read More

Не сопира растот на невработеноста кај младите - покажуваат статистиките. Без работа на крајот од 2016 година биле 48,2 % за разлика од 46,4 % на крајот од септемрви. Годишно, 182 027 лица чекаат работа по година дена, а од нив, 84 874 се на

Read More

Ако директно се споредат Македонија има досега најниска стапка на невработеност од 24%, додека пак во Грција по економската криза невработеноста е зголемена на 26,2% што барем во овој параметар не прави подобри. Сепак, податоците на Заводот за статистика откриваат неколку проблематични параметри, а најмногу незагрижува

Read More

Со графити, стенсили, стикери и стрипови триесетина млади луѓе ќе испишуваат пораки низ Скопје преку кои ќе ги истакнат проблемите што ги имаат сите млади луѓе во земјава. Носител на проектот е Фондацијата за дебата и едукација „ИДЕА Југоисточна Европа“. Изминатиот период во рамки на

Read More

НВО Инфоцентарот во партнерство со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Осми Септември и Центарот за развој на медиуми, во периодот ноември 2015 – јануари 2016 година, спроведе анкета меѓу младите луѓе во сите осум плански региони во Република Македонија (Скопски, Вардарски, Источен, Североисточен, Пелагониски,

Read More

Германскиот вицеканцелар, Зигмар Габриел денеска изјави дека Германија треба да им даде државјанство на младите Британци кои што живеат во земјата затоа што референдумот за излегување од ЕУ бил изгласан благодарение на повозрасните гласачи во Англија и Велс. Резултатите од референдумот во Велика Британија предизвикаа поделби

Read More

Во рамки на проектот Уметност и дизајн 30 млади луѓе преку графити, стенсили, постери, стикери, фотографии ќе испратат порака до јавноста за  проблеми и прашања што ја засегаат младата популација во земјата. „Сакам да живеам со вас, не покрај васˮ, „Боли и на сопствена кожаˮ, „Кога ќе

Read More

Никола Груевски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, продолжи со партиските активности и преставување на новите проекти кои ќе бидат реализирани во наредниот период со уште шест нови пакет мерки за младите лица во Македонија, наменети за ученици и студенти, како и млади лица од повеќе категории на

Read More

Вчера четворица средношколци од „Димитар Влахов“ биле нападнати кај Транспортен центар до Автобуската станица со што растат грижите дека ваквите пресметки ќе се зголемуваат во анредниот период слично како претходни кога штом има политички проблеми младите лица се најчести жртви. Засега никој не сака да

Read More

Европската Startup недела се ближи кон завршетокот со последните активности на кои ќе бидат согледани и можеби најважните насоки за во идина, а тоа е институционалната поддршка на стартап екосистемот во Македонија, пристапот до финансии како и мотивацијата од Европската унија. Утре во петок (05.02.2016)

Read More