Saturday, Jul 4, 2020
HomeРЕФЛЕКТОРЛитература (Page 4)

Избрани песни адаптирани на српски јазик од познатите македонски автори Санде Стојчевски, Ристо Лазаров, Бранко Цветкоски, Лидија Димковска и Јовица Тасевски-Етернијан.се најдоа на воведното место во најновиот број на српското списание ,,Монс Ауреус” во рубриката насловена ,,По трагите на Орфеј” Изборот песни е направен од страна

Read More

Македонски книги ќе се најдат на меѓународните саеми за книги во Франкфурт Софија и Истанбул.Меѓународниот саем на книгата во Франфурт ќе се одржи од 14 до 18 октомври . Министерстворо за култура соопштило дека Македонија на овој саем ќе биде претставена од страна на Здружението

Read More

Поетскиот збор одекна во Вевчани. Творештвото на триесеттина поети од Македонија,Србија, Бугарија,Хрватска, Словенија  и Албанија ги погалија Вевчанските извори и го означија почетокот на третите ,,Струшки книжевни средби”. Во склоп на програмата вечерва во 19:00 ч.во , Црквата  „Св. Никола“ – Вевчани:Ќе биде претставен портретот на

Read More

Книгата „Пулсот и времето“ доживеа вистински успех кај сите читатели и обожаватели на убавиот збор и длабочината на психологијата на човекот. Поради таа причина, клуб Матица организира дружење со новинарката Ана Јовковска и потпишување на книгата, денес 2-ри јули во период од 18 до 20

Read More

Општина Охрид го објави конкурсот за најдобар расказ кој ќе биде прогласен на манифестацијата ,,Вечер на Живко Чинго”. Право на учество имаат сите полнолетни граѓани . Своите раскази можат да ги достават најдоцна до 31 јули. Трудовите треба да се достават во печатена форма во три

Read More

28 поети со стихови посветени на Скопје ќе настапат на  овогодинешното  меѓународна поетска  манифестацијата ,,Празник на липите”која ќе се случи утре во Друштвото на писатели на Македонија. Во првиот дел од програмата, претседателот на ДПМ Веле Смилевски  свечено ќе ги додели следниве книжевни награди: „Книжевен

Read More

„Сите нешта имаат своја цена. Колку чини еден дом?“ Во петок, 3. јули со почеток од 20 часот ќе се одржи промоција на возбудливиот роман на Верче Карафилоска „Бездомникот со златен часовник“. Настанот ќе биде збогатен со потпишување книги, пријатна и мирна атмосфера во кафулето „Децата од

Read More

  „Помен за едно време“ е насловот на книгата која на битолскиот писател и член на Друштвото на писатели на Македонија Добре Тодоровски му ја носи наградата ,,Крсте Чачански” која ја доделуваат  културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга. Свеченото врачување на наградата ќе

Read More

,,Поетски синтези” е насловот на  дводневниот поетски  Меѓународен фестивал кој ќе започне утре во Битола На овој поетски собир ќе учествуваат истакнати автори, членови на Друштвото на писатели на Македонија.На фестивалот традиционално,  ќе биде доделена награда „Поетска муза“ за естетизација на поетскиот дискурс, интертекстуалност и

Read More

Преку слоганот ,,Сонцето пишува нови страници” , клуб Матица по 16 пат ја организира летната кампања „Со книга на плажа“. И година читателите и членовите на Клубот, избираа и гласаа за автор и наслов на летото, а според резултатите xитот за ова лето е светски

Read More