Monday, Jul 6, 2020
HomePosts Tagged "поезија"

Полицијата во Москва вчера уапси 9 годишно дете поради рецитирање поезија. Апсењето цело време го снимала мајката на момчето, а по објавување на видеото, на социјалните мрежи се појавија низа реакции за постапките на полицајците. https://youtu.be/TTLgbi0rCqk Претседателката на Комисијата за заштита на семејството и децата при Јавната

Read More

Годинашната добитничка на „Златниот венец“ на 55 то издание на Струшките вечери на поезијата, Маргарет Атвуд, врвно име во книжевноста во светски рамки, смета дека во малите држави поезијата е многу поважна отколку во големите издавачки империи. „Охрабрувачки е што посветувате толку големо внимание на

Read More

Многубројни концерти, перформанси, фолклорни настапи, поезија, ликовна колонија и презентација на занаети ќе понуди 9-та манифестација „Звуците на Чаршијата“ што ќе се одржи утре и задутре. Град Скопје и Културно-информативниот центар-Скопје (КИЦ-Скопје) се покровители и организатори на манифестацијата, а во реализацијата се вклучени општина Чаир

Read More

Друштвото на писатели на Македонија ќе го продолжи поетскиот караван со вториот циклус кој ќе биде посветен на основоположниците на современата македонска поезија како што се Блаже Конески, Ацо Караманов, Гане Тодоровски и Анте Поповски. Нивните легендарни дела ќе бидат претставени пред читателите во повеќе

Read More

Младите таленти на Струмица вечерва во 21 часот во дворот на АРМ со концерт ќе го означат почетокот на четвртото издание на десетдневната манифестација  „Струмица опен фест“.Веднаш по концертот следува Warm up trap party во базенот „Аквариус“. Програмата на „Струмица опен фест“ годинава предвидува 20 настани

Read More

Избрани песни адаптирани на српски јазик од познатите македонски автори Санде Стојчевски, Ристо Лазаров, Бранко Цветкоски, Лидија Димковска и Јовица Тасевски-Етернијан.се најдоа на воведното место во најновиот број на српското списание ,,Монс Ауреус” во рубриката насловена ,,По трагите на Орфеј” Изборот песни е направен од страна

Read More

Поетскиот збор одекна во Вевчани. Творештвото на триесеттина поети од Македонија,Србија, Бугарија,Хрватска, Словенија  и Албанија ги погалија Вевчанските извори и го означија почетокот на третите ,,Струшки книжевни средби”. Во склоп на програмата вечерва во 19:00 ч.во , Црквата  „Св. Никола“ – Вевчани:Ќе биде претставен портретот на

Read More

  „Помен за едно време“ е насловот на книгата која на битолскиот писател и член на Друштвото на писатели на Македонија Добре Тодоровски му ја носи наградата ,,Крсте Чачански” која ја доделуваат  културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга. Свеченото врачување на наградата ќе

Read More

,,Поетски синтези” е насловот на  дводневниот поетски  Меѓународен фестивал кој ќе започне утре во Битола На овој поетски собир ќе учествуваат истакнати автори, членови на Друштвото на писатели на Македонија.На фестивалот традиционално,  ќе биде доделена награда „Поетска муза“ за естетизација на поетскиот дискурс, интертекстуалност и

Read More

Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“ , овој четврток 25 јуни 2015 , го рганизира петтото издание на манифестацијата „Роднокрајни поетски средби“. Настанот ќе се случува со почеток во 17 часот, во пределот  ,,Колешинските водопади” на планината Беласица, односно во

Read More