Sunday, Mar 29, 2020

Компанијата „Хјулит-Пакард“ развила нов систем за своите лаптопи, кој им оневозможува на другите луѓе од страна да видат што има на екранот. „ХП“ развил нов екран кој го намалува аголот на гледање, што значително отежнува од страна да се види што работи корисникот. Таа опција

Read More

Основачот на Facebook, Марк Цукерберг првпат направи голема продажба на акции за да финансира филантропска иницијатива на неговото семејство, пишува Bloomberg. Продажба на повеќе од 760 000 акции на Facebook е во вредност од 95 милиони долари. Цената на акција варира од 122,85 до 124,31

Read More

Со згаснувањето на торент пребарувачот torrentz дојде до уште една огромна загуба во онлајн пиратеријата. Torrentz беше еден од најпопуларните сајтови за полесно наоѓање на пиратски содржини од торент сајтовите, а конкретна причина за неговото згаснување не е откриена, но се претпоставува дека станува збор за

Read More

Денеска истекува рокот кој Microsoft им го постави на корисниците да извршат бесплатна надградба на нивниот оперативен систем со најновата Windows 10 верзија. Секако, тоа важи за тие кои веќе имаат лиценциран софтвер на својот компјутер иако на торент сајтовите има и пиратски кракови кои

Read More

Еден од најпопуларните торент сајтови KickassTorrents е затворен, а неговиот сопственик е уапсен во средата во Полска. Артем Ваулин (30) од Украина е уапсен на барање на американските власти кои го обвинуваат за нанесување штета од 1 милијарда долари. САД сега бара негова екстрадиција. Украинецот

Read More

Американското Министерство за правда поднело петиција на суд против Фејсбук. Тужбата е поради истрага што ја спроведуваат владините органи, затоа што компанијата решила да премести дел од имотот во Ирска, со цел да плаќа понизок данок. Фејсбук е само една ИТ компанија која сака да

Read More

Зборот „Брекзит„ овие денови во Британија стана најчест збор во пребарувањата на Гугл, а првпат се случи зборот „порно“ да се најде на второ место, јави британски „Индепендент“. Како што наведува списанието, Гугл стана „најголем советник“ бидејќи голем број Британци преку ова пребарување барале информации

Read More

Google објави нова опција за подесување на приватноста, со чија помош корисниците на едно место можат да пронајдат се што Google бележи за нивните активности на интернет. На страницата My Activity имате детален преглед за се што се правеле на Google и неговите сервиси. Таму

Read More

Microsoft за прв пат откако повеќе сојузни држави во САД целосно ја легализираа продажбата на марихуана ќе инвестира во овој бизнис. Microsoft ќе започне партнерство со стартапот Kind Financial кој нуди софтвер за преглед на сите законски решенија, правни лавиринти и регулативи за оние кои

Read More

Апликацијата „Facebook Messenger“ на Андроид уредите од сега ќе ја подржува и можноста за праќање на стандардни СМС пораки. Доколку овозможите праќање на СМС пораки преку „Facebook Messenger“, примените пораки веднаш ќесе појават во „балонче“, како и порака од „Facebook“, што е воедно и една

Read More