Friday, Jul 3, 2020
HomePosts Tagged "Министерство за култура"

Министерството за култура жали поради одлуката што ја донесе Дарко Лешоски да се повлече од функцијата претседател на Управниот одбор на Струшките вечери на поезијата, но порачува дека за тоа место ќе се избере некое слично решение. Во однос на назначувањето на новиот в.д. директор

Read More

Лага е дека за овој објект бил обезбеден буџет и дека била завршена постапката за избор на проектант. Всушност, токму за тоа идејно решение бил распишан тендер за избор на проектант, а поради промени во буџетот, односно несоодветно испланирани финансии за реализација, врз основа на

Read More

Утрово од Министерството за култура се изнесуваат вреќи во кои не се знае што има. Овие фотографии ги објави „Либертас“, наведувајќи дека ова се случувало непосредно откако Трајко Вељаноски си ги собрал работите од претседателскиот кабинет на Собранието и преземањето на кабинетот од страна на

Read More

Завршија археолошките истражувања на локалитетот Китино кале кај Кичево, проект поддржан во Програмата за заштита на културното наследство на Владата и Министерството за култура. Како што соопшти Министерството, минатиот месец на локалитетот Китино кале беа извршени сондажни археолошки истражувања со цел одредување на границите, контактните зони,

Read More

Министерството за култура ги демантира информациите кои се однесуваат за наводна барокна промена на постоечките фасади на националните установи Македонска опера и балет и Националната и Универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ во Скопје. „Напоменуваме и ја информираме македонската јавност дека станува збор за национални установи

Read More

Министерството за култура го прекршило законот. Д-р Донка Барџиева Трајковска, претседател на ЗГ-Центар за културно наследство преку својот Фејсбук профил ја извести јавноста за законските прописи и прекршувањето на истите. Објавата ја пренесуваме во целост. Во врска со приведувањето на д-р Здравко Савевски од страна

Read More

По боењето на Министерството на култура од страна на граѓаниете кои излегоа на вчерашните протести, пристигна и  реакцијата на Министерството за култура, каде се бара од Министерството за внатрешни работи да се најдат виновниците во најкус временски рок. „Се прашуваме дали ваквиот насилен однос кон културните

Read More

Од конкурсот за стручно усовршување на талентирани уметници и дефицитарен кадар во дејностите во областа на културата, Министерството за култура додели вкупно 32 стипендии за 2016 година. Од нив 16 се за музичко- сценската дејност, 11 се за усовршување во областа на визуелните уметности, архитектура,

Read More

Фокусот на домашната дизајн сцена, како и на сите заинтересирани за македонската продукција ќе биде ставен на петтото издание на Неделата на дизајн во Скопје кое започнува во четврток 26 ноември. Еден од главните новитети оваа година е преселувањето на манифестацијата во Јавна соба како

Read More

Министерството култура соопшти дека операската дива Ана Дурловски ќе го подигне признанието национален уметник по добиените четири иницијативи од уметнички установи и невладини здруженија. Покрај Дурловски, најсериозен кандидат за признанието бил и поетот Никола Маџиров. Одлуката е донесена од Катица Ќулафкова, Газанфер Бајрам, проф. м-р Јана

Read More