Wednesday, May 27, 2020
HomePosts Tagged "стипендии"

Општина Центар и годинава продолжува со грижата и ги наградува талентираните ученици од основните општински училишта. Ова е веќе трета година по ред како ќе бидат доделени стипендии за учениците кои покажале континуиран успех во текот на школувањето од 6-то одделение. Услови за доделување стипендија се следните:

Read More

Најдобрите студенти кои ќе се запишат на светски признат универзитет и оваа учебна година ќе добијат целосна државна стипендија, потврди екс премиерот Никола Груевски како една од главните заложби за академските граѓани на владејачката партија. - Оваа програмата шеста година се реализира. Целта на државата е

Read More

Семос Едукација, петта година по ред доделува Microsoft и Cisco стипендии во вредност од 1605 евра односно 1670 евра наменети за студенти и невработени лица кои сакаат да го искористат летото за стекнување на нови знаења и да ги зголемат своите можности за вработување. Стипендиите

Read More

Францускиот институт во Скопје го објави конкурсот за стипендии за студирање на мастер и докторски студии во Франција. Приоритетот ќе им биде даден на студиите во области кои не постојат или се недоволно развиени во земјава, што е одлична прилика за македонските студенти да се

Read More

Од конкурсот за стручно усовршување на талентирани уметници и дефицитарен кадар во дејностите во областа на културата, Министерството за култура додели вкупно 32 стипендии за 2016 година. Од нив 16 се за музичко- сценската дејност, 11 се за усовршување во областа на визуелните уметности, архитектура,

Read More

Неодамна почнатиот проект “Образованието е повеќе од просек 5.0”, веќе е во завршна фаза. Од вкупно 386 апликации, десет стипендисти ќе ги посетуваат програмите за едукација на “Џолев и уметностите” и на “Семос едукација”Проектот беше наменет за сите средношколци кои во изминатата учебна година имале

Read More

Од денеска редовните студенти Роми ќе можат да аплицираат за една од 30-те стипендии кои се доделуваат од страна на Министерството за образование и наука за акаедмската 2015/2016 година, запишани на додипломски студии од прв циклус, на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во

Read More

Во тек е конкурс за доделување на 6 стипендии за млади истражувачи од Република Македонија, за кратки студиски престои во времетраење од 1 до 3 месеци на соодветни високо образовни и научно - истражувачки институции во Велика Британија, за 2016 година, информира МОН.  Британскиот фонд

Read More

Министерството за образование и наука објави нов конкурс за студентски стипендии за академската 2015/2016 година, заменик-министерот за образование и наука Спиро Ристовски и додаде дека согласно одлуката на Владата од мај износите на стипендиите се зголемени за 10 отсто. Стипендии по категории. 1.Првата категорија на стипендии се однесува

Read More

745 средношколци ќе добијат стипендии од Министерството за образование и наука. Стипендиите ќе важат за за учениците од државните и приватните средни училишта. Од нив, 400 стипендии се наменети за социјална поддршка на учениците, 80 за деца без родители, 50 за ученици со посебни потреби,

Read More