Tuesday, May 26, 2020
HomePosts Tagged "странство"

Во врска со последните случувања со одредени агенции за посредување при вработување за кои постојат информации за измама на кандидати за вработување во странство,од Националната федерација на Агенции за вработување (НФАПВ) апелираат да бидат претпазливи кога носат одлука за заминување на работа во странство. „Имено,

Read More

Советот за високо образование на Турција на универзитетите им наредил да не испраќаат во странство универзитетски кадри, а веќе заминатите веднаш да се вратат во земјата, јави државната телевизија ТРТ. Британските медиуми пренесувајќи ја информацијата, наведуваат дека таа доаѓа во време на досега незабележената чистка

Read More

Во принцип секој возач кој со автомобил патува во странство не би имал големи проблеми со локалната полиција дури и ако не поседува меѓународна возачка дозвола, но секогаш постои можност токму за тоа да ви пишат казна. Засега Република Македонија има потпишано реципроцитетен договор за признавање

Read More

Тројца Швајцарци дизајнираа маичка која ќе сакате да ја носите на секое патување. Имено, се работи за маичка која ќе ви ја олесни комуникацијата со локалното население, каде и да се наоѓате. IconSpeak е маичка со 40 испечатени симболи кои ќе ви помогнат да ја

Read More

Од конкурсот за стручно усовршување на талентирани уметници и дефицитарен кадар во дејностите во областа на културата, Министерството за култура додели вкупно 32 стипендии за 2016 година. Од нив 16 се за музичко- сценската дејност, 11 се за усовршување во областа на визуелните уметности, архитектура,

Read More

Малата Тамара не била пратена во странство бидејќи ја чувале за промоција на спиналниот центар - објави Либертас. Документот кој го објави овој медиум, открива дека Фондот за здравствено осигурвање на Македонија на 8-ми октомври 2014 година испратил допис со кој препорачува пациентите кои боледуваат

Read More

Иселувањето не е нова ниту непозната работа, секој 10ти Македонец размислува да се отсели во странство, а во странство има повеќе од половина милион македонци, барем така велат истражувањата. Државата, континуирано во изминативе две децении не успева да ги задржи младите мозоци кои тука го

Read More

Убаво е да се знае што се смета за непристојно однесување кога престојувате во некоја странска држава. Во прилог е еден мал бон-тон прирачник: 1. Не го правете гестот за „ок“ во Турција, се смета за навредлив. 2. Во Индија не смеете да го допирате спротивниот пол во

Read More