Friday, Sep 25, 2020
HomePosts Tagged "држава"

Државата го финансира здравственото осигурување на сиромашни лица, но во 2015 година, таа бројка изнесувала повеќе, отколку што има лица што живеат под прагот на сиромаштија, се вели во публикацијата од „Фиjнeнс тинк“ насловена „Универзално здравствено осигурување на Репупблика Македонија-ефекти од спроведување на проектот Здравствено

Read More

Македонската православна црква- Охридска архиеписокопија изразува загриженост за состојбите во државата и упати апел до верниците и до сите граѓани за меѓусебно помирување, а до одговорните лица и институциите, апел за почитување на правниот поредок. Архиепископскиот управен одбор на МПЦ- Охридска архиепископија ги повикува сите одговорни

Read More

Српскиот премиер Александар Вучиќ изјави дека граѓаните на Србија можат да протестираат додека сакаат и сè додека не ги загрозуваат правата на другите граѓани. Во спротивно, доколку дојде до насилство, државата ќе интервенира. Вучиќ по денешната посетата на дежурните сили во системот на противвоздушна одбрана во

Read More

Вчера се отвори тестаментот на Есма Реџепова Теодосиевска, во кое јасно и гласно стои дека сиот имот ѝ го подарува на државата, изјави за Програмата Гласот на народот на Радио Слободна Македонија, Зорана Костовска, најблискиот соработник на Есма Реџепова Теодосиевска. Костовска вели дека Кралицата на ромската

Read More

Кога државата вели дека обезбедила нешто бесплатно, тоа е исто како фрижидерот да рече дека чести ручек. Ако никој не стави храна во фрижидерот, ќе нема ни што да се извади. Ако никој не и даде пари на државата, ќе нема ни таа што да

Read More

Продолжува праксата на државата да се задолжува за да може да ги отплати долговите. Државата денеска се задолжува со 59,2 милиони евра од домашните кредитори преку аукции на шестмесечни и 12 месечни записи, но и на една 10 годишна обврзница. Утре, треба да се вратат 59,3

Read More

Се поголем број стопанственици се жалат дека државата повторно одолговлекува со процесот на враќање на веќе платениот ДДВ. Јавно не сакаат да зборуваат, но анонимно, предупредуваат дека состојбата веќе станува загрижувачка, пишува Дојче веле. Ако до неодамна процесот се одвивал во поднесувачки рамки, ситуацијата сега станува

Read More

Владата повторно се задолжи скоро 81 милиони евра од домашните кредитори, што е 5,1 милион евра повеќе од планираното. Средствата ги обезбеди преку одржување на аукција на државни записи со рок на доспевање од 6 месеци, односно 364 дена. Веќе утре, Министерството за финасии ќе треба

Read More

Јавната енергетска компанија на Грција, како најголем дристрибутер на електрична енергија во државата, се изјасни со побарувања во износ од две милијарди евра. Претседателот на Синдикатот на работници ГЕНОП, Јоргос Адамидис, изјави дека најголемите должници за струја во Грција се граѓаните, со вкупен долг од 1,5

Read More

Владата на Тунис денеска објави дека ќе затвори 80 џамии кои не се контролирани од државата, еден ден откако вооружен напаѓач уби 39 лица пред хотел во туристичко одморалиште во градот Сус. Тунискиот премиер Хабиб Есид ги обвини џамиите за поттикнување насилство и рече дека тие

Read More