Sunday, Jun 28, 2020
HomeСТУДЕНТУМ (Page 4)

Во петокот истече рокот за „предизборната кампања“, односно за претставување на програмите на кандидатите за нов Ректор на УКИМ. На актуелниот, Велимир Стојковски, му истече вториот мандат. Конечниот број на пријавени кандидати се шест професори: проф. Ненад Новковски, поранешен министер за образование, проф. Атанас Кочов, декан

Read More

Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар денеска ги објавија датумите за полагање на екстерните испити од државната матура во учебната 2015/2016 година во јунскиот испитен рок. Македонски јазик и литература: 4 јуни Mатематика: 9 јуни Странски јазик:13 јуни Физика, хемија, биологија, бизнис, историја, филозофија и естетика:15

Read More

Француското Интернационално училиште во Скопје утре, 20ти април во 08.30 часот ќе ги отвори вратите за сите родители кои сакаат нивните деца да учат на француски јазик. Пролетното утро ќе го започнат со појадок составен од вкусни француски кроасани, палачинки и чоколадно млеко. Програмата ќе содржи

Read More

Универзитетот Св. Кирил и Методиј четврта година по ред организира настан каде на едно место се собрани сите факултети кои на студентие им ги промовираат можноститетие ги  нудат доколку се запишат на некој од нив. Со почеток во 10 часот денес во кругот на универзитетот

Read More

Неколку стотици студенти денеска ја бојкотираа наставата на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, изразувајќи незадоволство кон претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов, како и незадоволство кон приведените демонстранти, меѓу кои се наоѓаат и членови на Студентскиот пленум. Студентите и дел од новинарите се упатија и кон

Read More

СУГС „Здравко Цветковски“ го освои петтото место во Италија. Како главен координатор во Македонија на Проектот за мир, и оваа година учествуваше на Годишното собрание во Италија и во конкуренција од 90 училишта, го освои петтото место. Оваа година настанот се одржа во Лињано, мало

Read More

Францускиот институт во Скопје го објави конкурсот за стипендии за студирање на мастер и докторски студии во Франција. Приоритетот ќе им биде даден на студиите во области кои не постојат или се недоволно развиени во земјава, што е одлична прилика за македонските студенти да се

Read More

На Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во Скопје денеска ќе биде отворен третиот Саем за вработување и пракса „Контакт“. Саемот го организараат студентите од ФЕИТ и од Факултетот за информатички науки и комуникацики технологии (ФИНКИ). „Контакт“ е отворен за сите студенти на Универзитетот „Св.

Read More

Министерството за образование и наука најави нова програма за поддршка на проекти на средните училишта со вредност од 700 илјади евра, пари кои се обезбедени преку Светска банка и ќе се доделуваат како грантови. „Програмата нуди неколку типови на грантови, односно нуди можност за финансирање на

Read More

Вториот проект кој денеска го најави претседателот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски, се однесува на доделување на бесплатни диоптерски леќи за студентите и средношколците кои имаат ваков здравствен проблем. „Покрај можност за ласерска корекција ќе овозможиме субвенционирање на ортопедски очни помагала на студенти и средношколци

Read More