Thursday, Jul 2, 2020
HomeСТУДЕНТУМ (Page 3)

Остана уште само една недела за пријавување на студентите за конкурсот „Патуваме во Европа 2016“. Деветта година по ред преку проектот „Патуваме во Европа“ 12 студенти од Македонија ќе добијат уникатна можност да ја истражуваат Европа и да ја промовираат својата земја. Конкурсот е отворен

Read More

Студентскиот пленум најавува генерален пленум, кој ќе се одржи денеска, во 19 часот, на платото на УКИМ. На истиот ќе се дискутира за активностите во борбата против  како што велат, нелегалниот Студентски парламент. На генералниот пленум се повикани сите студенти кои сакаат да се вклучат во

Read More

Денеска започнува изборната кампања за нов претседател на Студенскиот парламент на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и ќе трае до 28 јуни. Гласањето ќе се одржи на 30 јуни, непречено од 9-16 часот на 23 факултети на УКИМ. Двајцата кандидати кои ќе се натпреваруваат во оваа

Read More

Во списоците на Агенцијата за вработување во Македонија има 14.135 невработени лица со високо образование. Од нив 31 се доктор на науки и 927 магистри. Од докторите на науки најмногу има со докторати од филозофските науки, економисти и правници. Од магистрите најбројни се правниците и

Read More

Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје, го распиша новиот Конкурс за запишување на студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија и студенти за насока кризен менаџмент, заштита и спасување на прв циклус на студии за студиската 2016/2017 година. Од Министерството за

Read More

Студентскиот Пленум денеска обвини за низа неправилности и скандали на Студенскиот Парламент. Жестока расправија почна кога претставниците на Студентскиот Пленум со барање за прекин на изборот за нов претседател на Студентскиот Парламент, денеска побараа одговори од актуелниот претседател, Кирил Спироски и Изборната комисија околу законитоста

Read More

Министерството за информатичко општество и администрација најави дека од следната година ќе објавува конкурс за вработување на најдобрите 100 студенти кои завршиле во прв или втор циклус на државните универзитети со цел да се привлече квалитетен кадар во јавните институции. „Секоја година, во август, Владата ќе

Read More

Од денеска до 11 јуни ќе се спроведува екстерното проверување на постигнувањата на учениците за учебната 2015/2016 година во јунската сесија. Ќе бидат опфатени 178.648 ученици од основните и средните училишта, кои ќе бидат тестирани по 1972 предмети, соопшти Државниот испитен центар. ДИЦ претходно го објави

Read More

Семос Едукација, петта година по ред доделува Microsoft и Cisco стипендии во вредност од 1605 евра односно 1670 евра наменети за студенти и невработени лица кои сакаат да го искористат летото за стекнување на нови знаења и да ги зголемат своите можности за вработување. Стипендиите

Read More

Министерството за образование и наука соопшти дека е подготвено за полагањето државна матура и за екстерното тестирање. На веб страницата на Државниот испитен центар јавно се понудени распоредите за екстерното тестирање и државната матура, посочи министерот Ристовски. Државната матура се полага во викендите во периодот од

Read More