Thursday, Jul 9, 2020
HomeСТУДЕНТУМ (Page 2)

Без паравани, без избирачки список и во кутија обвиена со листови од страните се спроведува денешното гласање за избор за претседател на Студентски парламент на Правниот факултет, пренесува МЕТА. Членовите на изборната комисија на некои од студентите што гласаа, не им ставија печат ниту, пак, сакаа

Read More

Студентскиот пленум е обвинет дека е под влијание на младинската партиска организација на СДСМ која организирала свои членови да ги блокираат изборите за претседател на Студентскиот парламент и вообичаените навреди од власта дека се платеници на Сорос. Се појави и навредлив плакат против Студентскиот пленум

Read More

Студентскиот пленум ги повика студентите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, утре во 12 часот да излезат на платото на УКИМ и да се приклучат во блокадата на студентските избори. – Потсетуваме дека блокадата не е кривично дело како што претходно пренесоа некои медиуми. Ние сите

Read More

Деканот на медицинскиот факултет Никола Јанкуловски со 43 гласа е избран за нов ректор на најстариот факултет св. Кирил и Методиј. Другиот кандидат Ненад Новковски доби шест гласа, додека шест од гласачките ливчиња се неважечки. Пред изборот, Студентскиот пленум ја напушти седницата бидејќи Сенатот ги верификуваше мандатите

Read More

Претставниците на Студентскиот пленум ја напуштија седницата на Ректоратот откако им го одзедоа зборот и им ги исклучија микрофоните кога се побунија против одлуката на Комисијата за верификација на Сенатот да ги верификува мандатите на десетте претставници на Студентскиот парламент при УКИМ (СПУКМ). Ректорот Велимир Стојковски

Read More

По долго негодување пред Ректоратот на УКИМ, претставниците на Студентскиот пленум во договор со ректорот Велимир Стојковски одлучија седницата на Сенатот сепак да се одржи и на неа да присуствуваат четворица студенти. На денешната седница, сенаторите од сите факултети ќе гласаат помеѓу кандидатите Ненад Новковски, екс

Read More

Студентскиот пленум со блокада на Ректорската управа на УКИМ се обиде да издејствува одложување на изборите за Ректор бидејќи не се исполнети повеќе правни услови и дека голем дел од студентските преставници кои се вклучени во процесот не се избрани на легитимен начин. Се бара одложување

Read More

Студентскиот пленум побара поништување на досегашната постапка за избор на Ректор на УКИМ бидејќи студентските преставници во универзитетските тела се нелигитимни и не го одразуваа целосниот корпус на студенти. - Во моменталните тела на Универзитетот седат претставници на студенти со истечени мандати. Ако изборите на ректор

Read More

Студентскиот пленум со герила акција пред заклучената канцеларија на Студентскиот парламент и симболично поставија гласачка кутија пред вратата и во неа пуштија „гласачки ливчиња“ на кои е детално објаснето зошто претстојните избори за нов состав на СПУКМ се нелегитимни и нелегални, пренесе Плусинфо. „Студентскиот пленум се

Read More

Студентот на Медицинскиот факултет, Стефан Василевски и студентот на ФИНКИ, Давор Поповски се новите двајца кандидати за претседателското место на Студентскиот парламент на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Од СПУКМ информираат дека Василевски бил поддржан од шест матични студентски парламенти на УКИМ, додека Поповски од седум матични студентски

Read More