Friday, May 29, 2020
HomeСТУДЕНТУМ (Page 5)

  Денеска започна седмиот по ред натпревар за роботика и вештачка интелегенција наречен „РобоМак 2016“ кој се одржа во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии. Натпреварот е од меѓународен карктер а во него учествуаат 65 натпреварувачи од Македонија и 15 натпреварувачи од други земји.

Read More

„Дамла“ ќе одбележи една година од крајот на Автономната студентска зона. Факултетот за драмски уметности, Факултетот за ликовни уметности, Факултетот за музичка уметност и Архитектонскиот факултет од 25 до 28 февруари го организираат триднениот настан именуван „Дамла“, со цел симболично одбележување на една година од

Read More

Неодамна почнатиот проект “Образованието е повеќе од просек 5.0”, веќе е во завршна фаза. Од вкупно 386 апликации, десет стипендисти ќе ги посетуваат програмите за едукација на “Џолев и уметностите” и на “Семос едукација”Проектот беше наменет за сите средношколци кои во изминатата учебна година имале

Read More

Министерството за образование и наука планира со ангажирање на конзорциум на експерти од Италија и Турција да направи проценка на сите образовни профили и насоки во средните училишта и да се предложат нови модерни програми кои донесат унапредување. „Министерството за образование и наука, Центарот за стручно

Read More

Кампери, дизајнери, архитекти, правници и авантуристички души на Харвард успеаја да создадат свое катче во кое ќе се одмораат по напорните предавања, како и да разменуваат идеи за новите проекти кои се во план. Ова е нивен прв проект кој е насочен кон популаризација на движењето

Read More

Државната матура по старо. Државниот испитен центар (ДИЦ) утре ќе ги објави прашањата за екстерно тестирање за учениците од завршните години на средното образование, на веб-страницата www.prasanjaeksterno.dic.edu.mk. – Објавениот базен со прашања ќе содржи повеќе од 85.000 прашања. Базата е освежена со 20 проценти нови

Read More

Главниот град ќе добие нова образовна установа. Се работи за државниот универзитет „Мајка Тереза“ кој е предвиден да функционира од наредната академска година. Со оваа установа се предвидуваат 14 студиски програми на македонски, албански и албански јазик, за прв и втор циклус на студии. Факултет

Read More

Студентскиот пленум и Младинската организација Мугра од утрово го блокираат Ректоратот на Универзитетот Свети Кирил и Методиј во Скопје, во знак на револт, против изградбата на две барокни згради во Кампусот, за што ноќта меѓу саботата и неделата беа исечени 50-тина дрва во просторот. Студентите наведуваат

Read More

По најавите дека ќе се прават две нови згради во барокен стил во рамки на комплесот факултети на УКИМ, воведувањето бесплатен превоз за студентите и нефункционирањето на Студенскиот парламент, се огласи и Студентскиот Пленум. Студентскиот пленум со свој став во однос на најавата за изградбата на

Read More

Премиерот во заминување, Никола Груевски, на вчерашното обраќање пред свечената академија во Музејот на македонската борба за државност и самостојност, по повод денешниот празник „Свети Климет Охридски“, најави нови два проекти. Станува збор за бесплатен превоз за нови две целни групи. Имено, едниот од проектите предвидува

Read More