Tuesday, Mar 31, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и Историја (Page 2)

Во неодамна пронајдените дневници на командантот на злогласните нацистички СС единици, Хајнрих Химлер, се опишува секојдневието на еден од организаторите на холокаустот кој во смрт испрати милион евреи и припадници на други нации. Германскиот најтиражен дневен весник Bild објави серија од воените дневници на Хајнрих

Read More

Омилениот норвешки пештерски цртеж на кој се прикажани скијаши на север од Норвешка на островот Тро, стар 5.000 години, бил уништен во чин кој градоначалникот на Алстахауг го карактеризирал како „вандализам“, но и како „национална трагедија“. Цртежот бил уништен од страна на две млади лица,

Read More

Британските археолози на територијата на Кембрич пронашле остатоци од праисториска заедница од брозеното време стари околу 3.000 години, а локацијата каде биле пронајдени била наречена „Must Farm“. Се смет дека во ова наоѓалиште живеела заедница од околу 30 лица кои престојувале во девет или десет

Read More

Завршија археолошките истражувања на локалитетот Китино кале кај Кичево, проект поддржан во Програмата за заштита на културното наследство на Владата и Министерството за култура. Како што соопшти Министерството, минатиот месец на локалитетот Китино кале беа извршени сондажни археолошки истражувања со цел одредување на границите, контактните зони,

Read More

Во Универзитетскиот град во Приштина, во непосредна близина на тамошната недовршена православана црква, вчера почнаа ископувања поради сомнеж дека на тоа место се наоѓа масовна гробница на жртви, убиени за време на војната во 1999 година во Косово. Обвинителот, Елез Блакај за приштинските медиуми изјави дека

Read More

Екипа од експерти започнаа со обнова на стариот гроб во Ерусалим во кој се верува дека е закопан Исус Христос. Ова ќе биде прва обнова на гробот по 200 години, а последен пат вакви работи беа направени во 1810 година. Обновата на гробот, кој се наоѓа

Read More

„Столбовите“, „ѕидовите“ и „поплочените улици“ откриени на морското дно во близина на грчкиот остров Закинтос, за кои се претпоставуваше дека се остатоци од одамна „изгубен град“, всушност претставуваат форми создадени по природен пат, објавија грчките медиуми. Т,н, „Изгубен град“ беше откриен од група нуркачи пред три

Read More

Вчера на Меѓународниот славјански универзитет „Г.Р. Державин“ во Свети Николе беше промовирана монографијата „Античка Билазора – престолнина на независните Пајонци“. Издавачи се Универзитетот и Народниот музеј од истиот град, а во неа се поместени научните резултати од досегашните археолошки истражувања на раноантичкиот град Билазора во

Read More

Археолози во Централна Кина пронајдоа алати од подземна работилница во која се ферментирало пиво. Од алатките се откриваат глинени садови за затоплување на јаглехидратите во шеќер од кој се добива алкохолот, а исто така можело да се контролира и температурата за идеална ферментација на ензимите. Археолозите

Read More

Долго време се сметало дека семејството на славниот уметник и научник Леонардо да Винчи е изумрено. Но, потоа следеле многу изненадувања. Историчарот Алесандро Везоси и неговата колешка Агнеса Сабато, објавиле дека по 43 години потрага за потомците на Леонардо да Винчи успеале да им влезат

Read More