HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и ИсторијаВо Кина се правело пиво пред 5000 години, откриен и рецептот

Во Кина се правело пиво пред 5000 години, откриен и рецептот

Археолози во Централна Кина пронајдоа алати од подземна работилница во која се ферментирало пиво. Од алатките се откриваат глинени садови за затоплување на јаглехидратите во шеќер од кој се добива алкохолот, а исто така можело да се контролира и температурата за идеална ферментација на ензимите.

kina pivo recept

Археолозите кои ги водат истражувањата велат дека пивото во тој период било резервирано за аристократијата и високите класи. Рецептот се состои од пченка, јачмен и кинеска сорта на пченица која се џвака со тоа што пивото имало комбинација на горчлив и сладок вкус, па можеби некоја модерна пивара ќе се обиде да го рекреира.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com