Tuesday, Apr 7, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и Историја (Page 4)

Научниците во Бразил открија фосил каков што досега не е виден и кој во буквална смисла претставува изненадување за научната јавност. Фосилот на змија со четири нозе стар 113 милиони години и е прв од таков вид кој научниците го виделе некогаш. “Ова е најпримитивниот познат фосил на

Read More

Доколку морници ве лазат кога проаѓате покрај локалните гробишта, тогаш сигурно ќе осетите сличен феномен во продолжение. Катакомбите во Палермо, Италија Пред околу 400 години, монасите од манастирот Капучин, Сицилија, останале без простор на гробиштата при што решиле да изградат катакомби под манастирот. Поради некој непозната причина,

Read More

''Не дозволувајте да умрам неславно и без борба, но пред тоа дозволете ми да направам нешто големо што ќе се памти тука, потоа.'' Хектор од Троја. Низ историјата многу индивидуалци се издигнале во војна како супер-херои. Во напад или одбрана, ова е еден мал дел на

Read More

Грчкото Министерство за култура ја одби иницијативата за меѓународно истражување од страна на научници од Грција, Шпанија и Франција на гробот на македонскиот крал Филип Втори. Како што јави грчкиот сајт ин.њуз, ваквата иницијатива беше покрената откако група научници изнесоа мислење дека таткото на Александар

Read More

Ништо повеќе ни ги мотивира луѓето од војна. Така е изграден и кинескиот ѕид, стравувањето на луѓето од непријателите на северот. Понекогаш војната остава непоправливи траги на нашата планета. Александар Македонски претворил остров во полуостров. Треба да имате многу силно резиме за да ве нарекуваат ''големиот''

Read More

Можеби сте чуле за големиот кинески зид, пирамидите во Египед или пак Мачи Пикчу. Можеби сте го посетиле Рим или Атина и сте виделе многи битни историски монументи. Но тоа е само капка од морето кога станува збор за културни и историски наоѓалишта! Дозволете ни

Read More

Можеби спартанците развиле една од најјаките воени сили низ историјата, но нивната култура била толку строга што зборот ''спартан'' постанал синоним за суровост. 1. Спартанците морале физички да се докажуваат како деца. Сите деца што биле родени со деформација или пак едноставно физички слаби биле ''исфрлени'' од

Read More

Тајланд денеска почна да и ги враќа на Камбоџа вредните артефакти кои тајландската полиција ги запленила од криумчари во 1999 година. Скапоцените уметнички дела биле криумчарени за време на граѓанската војна во Камбоџа во која на „полињата на смртта" загинаа над 1,5 милион лица. Тогаш

Read More

Фасцинантни факти околу антички Египет кои даваат основен приказ за културата и општеството во тоа време. 1.Фараонот никогаш не дозволува неговата коса да биде видена. Секогаш носи круна или пак шешир наречен немес. 2.За да избегне мушички и комарци, Пепи II секогаш чувал неколку робови во близина

Read More

На источниот дел од Комплексот на храмот на египетската божица Изида во рамките на римскиот муниципиум Стоби се вршат археолошки истражувања. Во согласност со проектот, финансиран од Министерството за култура, предвидените активности се однесуваат на доистражување на придружните простории на храмот во кои, најверојатно, престојувало

Read More