Wednesday, Apr 8, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и Историја (Page 5)

На просторот на денешната пустина Сахара некогаш се простирало џиновско езеро, пренесува Дејли мејл. Британски научници откриле дека некогаш најголемото слатководно езеро кое покривало 360.000 квадратни километри во централна Африка толку многу се намалило, што денес може да се смета за „бара“ во однос на

Read More

На античкиот локалитет „Стибера“ кај Прилеп е пронајдена нова, мермерна статуа во природна големина која датира од 2 век од нашата ера. Според директорката на „Завод и Музеј“ Прилеп, Гордана Данилоска-Спироска станува збор за мермерна статуа во природна големина, без глава, изработена со високостилизирани елементи. -

Read More

Во текот на шестнеделни ископувања во северниот дел на Етиопија, група англиски археолози откриле 11 гробови во кои се содржани „необични“ предмети. Но „станарката“ на еден од гробовите сама по себе е особено интересна. Луиз Скофилд, која го предводела тимот, ја нарекла „Заспаната убавица“. Според Гардијан,

Read More