Thursday, Apr 9, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и Историја (Page 3)

Археологот Семир Османагиќ од Босна и Херцеговина во околината на Зивидовце ја пронајде можеби една од најголемите камени топки во историјата со старост од најмалку 1500 години што асоцира на цивилизација пред доселбата на Словените на овие простори. Засега откритието се споредува со „босанските пирамиди“ бидејќи

Read More

Во тек се заштитните археолошки истражувања на локалитетот „Таламбасица“ кој се наоѓа пет километри североисточно од селото Крушевица, Прилепско, соопшти Министерството за култура. На овој локалитет, како што се наведува, се истражува тумул од периодот на преминот од бронзено во железно време, кој претставува солидно

Read More

Музејот на Куманово ќе продолжи со истражувањата на локалитетот Градиште во Младо Нагоричане за кој се претпоставува дека бил значаен град на Пајонците во раноантичкиот период во 4 и 3 век пред нашата ера. Пајонскиот град бил прилично развиен што говори за напредна култура на

Read More

Морињата кријат стари тајни. Овој пат научниците открија потопено село од праисторискиот период во Арголидскиот Залив на грчкиот полуостров Пелопонез. Група археолози од Археолошкиот факултет при Универзитетот во Женева, уште од лани вршат истражувања на локалитети во реонот на градот Арголида, а сега конечно дошле

Read More

Во последните неколку децении, гробот на сопругата на фараонот Ехнатон беше предмет на неколку најразлични шпекулации и претпоставки. Таа беше барана во сите делови на Египет, па дури и надвор од гранциците на земјата. Британскиот археолог Николас Ривс тврди дека по 3.300 години конечно ја

Read More

Викендов е украден преостанатиот дел од релјефот на споменикот на 12. ваташки младинци во Моклиште, информира Службата за односи со јавноста при Општина Кавадарци. Релјефот го симболизира убиството на 12. ваташки младинци и е изработен од бакар. Најверојатно бакарот е причината поради која арамиите се

Read More

Слушајки ја свирката која ја корсителе тие племиња во борба навистина е сташна! Погледнете како би звучело кога стотина астеци би тргнале во бој. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/I9QuO09z-SI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Read More

Руските археолози пронајдоа необичен скелет во Акраим кој датира пред неколку илјади години, но тоа што е необично е черепот кој има издолжена конусна форма што веднаш ги алармираше Уфолозите и нивните тврдења дека многу одамна Земјата била посетена од вонземјани и што уште не. Од

Read More

Змејовите се легендарни суштества, налик рептили тие се дел од многу митови и многу култури. Постојат два правци на културни традиции поврзани со змејовите. Европскиот змеј, произлезен од фолклорот во Европа и поврзан со Грчката митологија и митологијата на блискиот исток. Кинескиот змеј што ја зафаќа и Јапонската

Read More