Monday, Mar 30, 2020
HomePosts Tagged "Министерство за финансии"

Министерството за финансии денеска издало државни обврзници во вкупна вредност од 71,58 милиони евра, а најголемиот дел од вака добиените пари ќе ги потроши утре за враќање на 66,88 милиони евра земени преку претходно издадени државни хартии од вредност. Како што соопшти Министерството, издадени биле едногодишни

Read More

Министерство за финансии реагира на написите во дел од медиумите, во кои се вели дека на невладините организации се исплатени половина милион евра, појаснувајќи дека станува збор за редовни трансфери, во овој случај, кон спортските федерации, Црвен крст и кон Противпожарниот сојуз. „Извршена е исплата од

Read More

Земјоделците ќе мора да почекаат уште неколку денови бидејќи ниту оваа недела не може да се започне со исплатата на субвенциите. Министерството за финансии ќе ја чека конечната одлука на Уставниот суд пред да почне да ги исплаќа субвенциите,а ваква одлука треба да донесе во

Read More

Mинистерот за финансии, Кирил Миноски, денеска изјави дека буџетот е ликвиден, а за исплата на земјоделските субвенции ќе се чека да се објави одлуката на Уставниот суд на официјалната веб-страница или во „Службен весник“. – Треба да ја видиме одлуката и да видиме кога ќе биде

Read More

Според плановите на министерството за финансии, месец мај започнува со ново задолжување. Министерството за денеска распиша нови аукции на државни хартии од вредност, на кои ќе бидат понудени шестмесечни, едногодишни и двегодишни записи, како и 15 годишна обврзница во вкупен износ од над 49 милиони

Read More

Министерството за финансии во реакција на денешното соопштение на СДСМ апелира да не се злоупотребуваат аукциите на државни хартии за дневно-политички цели. Со соопштението, според ресорното Министерство, СДСМ се обидува да влијае на реализација на аукција на државни хартии од вредност која се уште не е

Read More

Заменскиот министер за финансии Кире Наумов реагираше на одлуката на министерството да ја одложи закажаната аукција на државни записи и наместо изговорот дека треба да се остават повеќе пари во оптег за стопанството ја открива вистинската причина. „Во месец септември по основ на домашно задолжување долгови

Read More

Министерството за финансии нема да ја одржи аукцијата на државни записи, предвидена за денеска согласно календарот објавен на веб-страната на институцијата. Од Министерството велат дека аукцијата е откажана во насока на сведување на домашното нето задолжување по основ на државни хартии од вредност кон нула, со

Read More

СДСМ денеска преку соопштение најави дека ќе поднесе кривични пријави против министерот за финансии Кирил Миноски и против заменик министерката за правда Билјана Бришковска во врска со издавањето на последната еврообврзница. Според СДСМ, Миноски еврообврзницата ја издалпротивзаконски, а Бришковска неовластено присуствувала на конференциската врска со

Read More

Настојувањето во јавноста да се фрли сомнеж на законитоста на издавањето на еврообврзницата со извртување на вистината е само недостоинствен обид на СДСМ за дневно­политички маркетинг, реагира Министерството за финансии (МФ) по денешното соопштение на опозициската партија. „Министерството за финансии повеќе пати истакна дека правното мислење

Read More