Wednesday, Jun 19, 2024
HomePosts Tagged "воздух"

Греењето на домовите е најголем извор на загадувањето на воздухот. Ова го покажува извештајот за квалитетот на воздухот подготвен од Интерресорска група составена од 17 државни институции и граѓански еколошки организации. Извештајот вчера е усвоен на владина седница и во следниот период се очекува заедно со

Read More

Американската компанија „Харли Дејвидсон“ е казнета со 12 милиони долари, откако беше обвинета дека нејзините мотоцикли го загадуваат воздухот повеќе отколку што е тоа законски дозволено. Со одлука на Министерството за правда на САД, на овој производител на култните и популарни мотоцикли, му е забрането

Read More

Властите на мексиканскиот главен град прогласија еколошка тревога поради загадувањето на воздухот 1,5 пати над дозволената граница, само неколку часа пред воведувањето на непопуларната мерка за намалување на автомобилите на улиците. На жителите на Мексико Сити и на неговите предградија, особено на оние кои страдаат од

Read More

Министерството за животна средина во соработка со владите на Финска и Австрија започна проект, со чија реализација ќе се дознаат факторите кои придонесуваат за аерозагадувањето и колкаво е нивното учество во загадувањето на амбиенталниот воздух. Проектот е започнат уште во мај минатата година кога на

Read More

Голем број на граѓани денес во 17 часот повикани од 20-на граѓански иницијативи излегоа на протест пред Владата за превземање на итни мерки кои ќе помогнат во справување со големата загаденост на воздухот која е десетина пати над дозволената граница и може сериозно да влијае

Read More

Денеска во 17 часот пред Владата втор пат ќе се протестира против загадувањето под наслов „Излези за воздух“, во организација на дваесетина граѓански организации. -Граѓани! Времето не' гази, а воздухот и понатаму ни ги зема здивот и животот. Немаме време за чекање, болестите и смртта не' демнат

Read More

Во Тетово втор ден по ред се протестира поради загадениот воздух. Тетовци денеска во голем број се собраа и маршираа низ градот. Тие властите бараат итни мерки за намалување на штетните состојки во воздухот, кои во вечераните часови се и до 20 пати над дозволеното. Според

Read More

Загаденоста на воздухот во Тетово пред време го почна распустот. Од денеска прекинува наставата во сите основни и средни училишта, како и во градинките на подрачје на општина Тетово поради загадениот воздух. Градоначалничката на Тетово Теута Арифи на денешната прес конференција изјави дека одлуката е донесена

Read More

Денеска е сабота, прв ден од викендот, прв ден кога работната класа во Македонија одмара од неделните работни обврски. Но, овој ден не е за одмор, вработените треба да си ја одработат средата која беше прогласена за неработен ден, поради акцијата „Ден на дрвото“. Во гореспоменатата

Read More

Воздухор опасен по живот. Густата магла говори за енормната загаденост на воздухот, а поради штетните ПМ 10 честички граѓаните се изложени на сериозни белодробни заболувања. Според Светска банка, Македонија е на прво место на листата по изложеност на граѓаните на загаден воздух со опасни, канцерогени

Read More