Tuesday, Nov 21, 2017
HomePosts Tagged "загадување"

Граѓанската иницијатива „О2“ – Коалиција за чист воздух, до Владата доставила предлог за намалување на праговите на информирање и алармирање на канцерогените ПМ10-честичките. „Неопходно е алармантната состојба да биде прогласена соодветно реалноста и опасностите по здравјето по секој жител, а не соодветно избегнување на бројот на

Read More

Граѓанската заедница на еко-активисти „Скопје смог аларм“ бара од Владата итно да оформи посебен фонд за заштита на животната средина и да одвои околу 1 процент од проектираниот БДП за 2018 година. „Поради катастрофалната еколошка состојба во Македонија, сметаме дека Владата треба да одвои околу 1

Read More

„Македонија се задушува во сè позагадениот воздух, а владата на СДСМ сè уште нема излезено со мерки против загадувањето. Зарем треба луѓе да умираат за да излезат со конкретни мерки? Целокупната одговорност и сите институции што треба да реагираат се во рацете на СДСМ“, велат

Read More

Американската компанија „Харли Дејвидсон“ е казнета со 12 милиони долари, откако беше обвинета дека нејзините мотоцикли го загадуваат воздухот повеќе отколку што е тоа законски дозволено. Со одлука на Министерството за правда на САД, на овој производител на култните и популарни мотоцикли, му е забрането

Read More

Индустриската зона „Неокази“ во близина на Пробиштип ќе ја добие првата странска инвестиција со почетокот на градбата на леарницата на фирмата „Кранфилд Фаундри“. Индустрискиот објект ќе се простира на површина од 8.000 метри квадратни и во него ќе се леат делови за монтажната, железничката и

Read More

Денес завршува можноста за увоз на постар автомобил кој не го исполнува најмалку Евро 4 стандардот за емисија на штетни гасови. Тоа значи дека ќе може да се купуваат автомобили со старост од околу најмногу 10 години. Претходно социјалната и економската мерка на Владата за увоз

Read More

По одржаната јавна расправа за оценка на влијанието врз животната средина, ДОМ е сериозно загрижен за планот на Еуромакс Ресурсис за изградба на површинскиот рудник за злато Иловица што може да донесе крајни последици за регионот во струмичко. „Овој проект ќе има сериозни закани по здравјето

Read More

Властите на мексиканскиот главен град прогласија еколошка тревога поради загадувањето на воздухот 1,5 пати над дозволената граница, само неколку часа пред воведувањето на непопуларната мерка за намалување на автомобилите на улиците. На жителите на Мексико Сити и на неговите предградија, особено на оние кои страдаат од

Read More

Групата на советници од СДСМ и коалицијата во Градот Скопје ќе поднесат иницијатива за редовна седница со единствена точка на дневен ред, разгледување на предлог мерки за намалување на загаденоста. Дамјан Манчевски, координатор на советничката група на СДСМ и коалициските партнери, воедно го обвини градоначалникот Трајановски

Read More

Голем број на граѓани денес во 17 часот повикани од 20-на граѓански иницијативи излегоа на протест пред Владата за превземање на итни мерки кои ќе помогнат во справување со големата загаденост на воздухот која е десетина пати над дозволената граница и може сериозно да влијае

Read More