Sunday, Jul 5, 2020
HomePosts Tagged "загаденост"

Утринава скопјани се разбудија во густа магла, намалена видливост и големо загадување на амбиенталниот воздух. Мерните станици на Министерството за животна средина, во скопското подрачје покажуваат енормно загадување на воздухот. Многу високо ниво на канцерогените ПМ10-честички и ПМ2,5-честички има во Центар, Карпош, Лисиче, Гази Баба

Read More

Жителите на Скопје во сите делови каде се мери квалитетот на воздухот веќе ги надминале максимално дозволените денови во кои може да бидат изложени на високи концентрации на ПМ10 четичките во воздухот. На прагот на зимата, кога загадувањето на воздухот е присутен скоро секој ден,

Read More

Владата на Република Македонија денеска на вонредна седница донесе повеќе заклучоци и препораки во врска со зголеменото ниво на загаденост на воздухот. Владата усвои заклучок со кој се препорачува на сите правни субјекти (работодавци) во Градот Скопје и Општината Тетово (каде беше констатирано дека во десет

Read More

СО концентрација на ПМ10 честички од 397 микрограми на метар кубен, утрово беше регистриран воздухот како најзагаден во Битолско. Ништо помалку сериозна ситуацијата не е и во Тетово со 297 и Кичево со 183 микрограми од ПМ10 честичките на метар кубен. Од скопските општини и понатаму

Read More

Загаденоста на воздухот во Тетово пред време го почна распустот. Од денеска прекинува наставата во сите основни и средни училишта, како и во градинките на подрачје на општина Тетово поради загадениот воздух. Градоначалничката на Тетово Теута Арифи на денешната прес конференција изјави дека одлуката е донесена

Read More

Олимпискиот комитет ќе има големи проблеми да ги убеди спортистите дека натпреварите на Летните Олимписки игри во Рио Дежанеиро во 2016 ќе бидат безбедни поради високото ниво на загаденост на водите што најмногу ќе ги погоди кајакарите и веслачите. Според новите анализи водата на олимписките арени

Read More