Saturday, Apr 4, 2020
HomePosts Tagged "ММФ"

Писмото што експлодираше во европската подружница на Меѓународниот монетарен фонд(ММФ) било испратено од Грција, јави Reuters. „Француските власти информираа дека е испратено од Грција“, изјави Никос Тоскас, министер за јавен ред на Грција. Во средата германските власти запленија сомнителен пакет адресиран до германскиот министер за финансии Волфганг

Read More

Празната буџетска каса и изборите во најава кои би се случиле во една временска рамка од ноември до март, е наједноставниот одговор на прашањето: чуму оваа евро-обврзница? Од ова ново задолжување на “лудаците” гледаме дека единствена промена која се случила изминатиов период внатре во Министерството

Read More

Кристин Лагард доби уште еден мандат во ММФ. Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд ја реизбра актуелната директорка на оваа финансиска институција за уште еден петгодишен мандат. Лагард, која во 2011 година беше избрана како прва жена директор на ММФ, беше единствениот кандидат за функцијата. Таа

Read More

Саудиска Арабија, благодарение на своите природни богатства е богата и влијателна. Но ниските цени на нафтата, војната во Јемен и регионалните судири со Иран ја намалуваат нејзината моќ. Кога ќе биде завршена, Кралската кула ќе се вивне високо во небото. Со висина од еден километар, до

Read More

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) денеска во Брисел ги претстави есенските прогнози за економскиот раст на европските земји, при што за Република Македонија предвидува раст од дури 3,2 проценти на Бруто-домашниот производ (БДП) за годинава и за 2016 година, откако земјaта остварила раст од 3,8 отсто

Read More

Мисијата на ММФ во Скопје даде извештај и анализа на македонскиот финансиски пазар и се потврдува дека во Македонија барем во таа област има стабилност. Државата има макроекономска стабилност што значи дека постои баланс меѓу куповната моќ, доходите, трошоците и формирањето на цените(ниска инфлација), кредитниот

Read More

Грчкиот Парламент го одобри предлогот на грчката Влада за одржување референдум во однос на последните предлози на меѓународните кредитори за реформи во замена за финансиска помош. Со 178 гласа „за“ и 120 „против“ пратениците го усвоија предлог. Пратениците од редовите на радикалната лева партија „Сириза“,

Read More