Tuesday, Mar 28, 2023

Доли е најславната овца во историјата, а беше клонирана на 5-ти јули 1996 година во Шкотска и е првиот цицач клониран од возрасната соматска клетка, а дваесет години потоа клонирањето во земјоделски цели се практикува насекаде, но не и во Европа којашто сé уште му

Read More

Американските научници откриле низа од ткн „зомби гени“, кои се активни во клетките неколку дена по смртта на организмот, се наведува во статијата објавена во електронската библиотека bioRxiv.org. „За нас овој експеримент стана можност да ја задоволиме нашата научна љубопитност и да дознаеме што се случува

Read More

Темното пиво содржи ензим кој е исклучително благотворен по здравјето, тврдат германски стручњаци од Технолошкиот универзитет во Минхен. По истражувањата е заклучено дека во малите, лепливи зрнца хмељ се наоѓа ензимот ксантохумол, поприсутен во темното отколку во светлото пиво, кој има поизразени анти-канцерогени својства дури и од

Read More

Една нова студија го привлекува вниманието кон широко распространето губење на кислородот до 2030 и 2040 година, што значи дека морскиот живот ќе се соочи со тешки времиња во децениите пред нас и сето тоа благодарение на климатските промени. Тимот научници кои ја подготвија оваа

Read More

Низ годините канабисот бил лажно обвинуван дека е причинител на многу болести. Лошо спроведени, безмилосни и неетички истражувања кои биле наменети се со цел да се притаи вистината за оваа лековита билка. Во овој документарен филм ќе видите како, зошто и кога државите мислат дека

Read More

Поради канабисот се покренаа многу дебати и расправии последниве неколку години. Голем дел од САД и многу земји ширум светот го легализираа канабисот во медицински цели. Тоа е нормално, добра вест. Има безброј примери за тоа на колку луѓе канабисот им помогнал во лекување на

Read More

Резервоарот кој ја чува водата за пиење во Лос Анџелес не само што испарува во огромни количини, туку пронајдени се и хемиски елементи кои можат да предизвикаат карцином. Во составот се пронајдени бромид и хлорин, а кога тие се изложени на сонце се создава канцерогениот

Read More

Британските научници веруваат дека пронашле начин да се предвиди рак на дојка девет години пред тој да се развие. Всушност, треба да се измерат одредени вредности во крвта кај здравите жени кои можат да предвидат и дали некогаш подоцна во животот ќе добијат рак. Тим на

Read More

Експериментален вид на вакцина за ебола дава ветувачки резултати со што има надежи дека може да се спречи една од најсериозните зарази која досега одзеде над 11 илјади животи во Западна Африка. Здружен тим на научници од повеќе медицински центри го започнале вакцинирањето на околу

Read More

Џиновските стоногалки не се само дел од некоја хорор фантазија, туку навистина постојат и може да се најдат во делови од јужниот дел на САД, особено во Тексас, како и во делови на Мексико. Нивниот изглед навистина е застрашувачки но, за среќа ретко доаѓаат во

Read More