Saturday, Aug 1, 2020
HomePosts Tagged "данок"

Европската комисија денеска одлучи дека компанијата Apple треба да плати 13 милијарди евра на Ирска поради избегнување од плаќање данок. Европската комисија го сомничи Apple дека избегнувал исплаќање данок во Ирска и поради ова се стекна со привилигирана положба прекршувајќи ги законите во Европа. Комисијата ќе

Read More

Бразил ќе загуби околу милијарда американски долари приходи, благодарение на законодавството кое Олимписките игри ги претвора во даночен рај. Coca-Cola, McDonald's, Visa и другите корпоративни спонзори на Олимписките игри во Рио де Жанеиро, заради законот за даночно изземање, не плаќаат данок на парите што ќе

Read More

Околу 400 граѓани на Велес постигнаа договор со подрачното одделение на УЈП да им бидат простени високите казни од 200 евра за неподнесена аконтативна даночна пријава иако тие ги платите давачките кон државата. Според нив досега никогаш не поднесувале аконтативна даночна пријава туку даноците ги

Read More

Филаделфија стана првиот голем американски град каде е воведен данок за засладени пијалаци. Градскиот Совет на Филаделфија одобри данок од 50 центи на еден литар газирани и засладени пијалоци. Традиционалното пакување лименка од 335 милилитри ќе чини 18 центи повеќе. Дополнителниот данок ќе се плаќа од 1

Read More

Една нова студија го привлекува вниманието кон широко распространето губење на кислородот до 2030 и 2040 година, што значи дека морскиот живот ќе се соочи со тешки времиња во децениите пред нас и сето тоа благодарение на климатските промени. Тимот научници кои ја подготвија оваа

Read More

Француските даночни власти му испратиле на синџирот ресторани за брза храна „McDonald's“ сметка од 300 милиони евра за неплатен данок на добивка, коишто, како што сметаат, компанијата ги повлекла преку својата филијала во Луксембург, пишува деловниот магазин L'Expansion. Како што пишува споменатиот весник а пренесува Reuters

Read More

Британскиот премиер Дејвид Камерон може да биде втората голема политичка „жртва“ од протекувањето на „Панама Документите“ откако призна дека има удел во инвестициски оф-шор фонд на неговиот починат татко лоциран во Панама. Камерон тврди дека не го користел фондот за избегнување на данок во Велика Британија

Read More

Доколку во текот на изминатата година сте имале среќа па сте имале добивка од некои од игрите на среќа, тогаш во одредени случаи треба истите добивки да ги пријавите, а во други не. Како што информираат од УЈП, во случај на добивки од посебни игри на

Read More

Традиционалната ракија е составен дел од нашата култура, но и од бугарската. Иако пијалокот се пие во овие краишта од 13-тиот или 14-от век, непосредно пред влезот на Бугарија во Европската Унија завладеел страв дека никој нема да може да пече и прави домашна ракија,

Read More

Пензиониран полковник на АРМ од Штип е вмешан во тежок финансиски криминал вреден речиси 1 милион евра, а по истрага на Финансиската полиција откриена е вмешаност на фирмите Стар Груп од Скопје, Витамин Ага од Гостивар, Ванекс од Тетово, Златен Клас ДООЕЛ Куманово, Златен Клас

Read More