Tuesday, Mar 28, 2023

Ново откритие за мозокот. Истражувачите од универзитетот Дјук веруваат дека во иднина компјутерите ќе можат да се направат од неколку поврзани мозоци на животни познати како „органски компјутери“. Во експериментот се поврзани мозоци на три живи мајмуни, а животните заедно управувале со роботска рака. Мигел Николелис,

Read More

Истражувачи на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија дошле до неверојатно сознание за сокриен систем на садови кои го нарекле „лимфни садови на централниот нервен систем“, чија задача е да ја исцрпат лимфната течност од мозокот до околните лимфни жлезди. Студијата е под раководство на Антоан Лувро,

Read More

Понекогаш во праксата знаат да се испревртат дефинициите за тоа дали одредено овошје или зеленчук се дефинира под истоимената категорија. Каква приказна се крие зад јагодата и доматот? Кога се гледа плодот на јагодите во целина, самиот по себе тој не претставува овошје туку само семките.

Read More

Дали сте голем љубител на дневната умерена доза на црвено вино? Добра вест, можете слободно да се препуштите на ова слатко задоволство без да размислувате на тоа дали нешто ќе се наталожи на вашето тело. Новите истражувања покажуваат дека пиењето црвено вино помага во согорување

Read More

Веста која во моментов го обиколува светот за тоа дека е пронајден начин да се забави стареењето е во преден план. Научниците дошле до сознание дека таблетата метформин, која моментално се користи за лечење дијабетес тип 2, може да помогне во спречување на рак, срцеви

Read More

ГМО или генетски модифицираната храна предизвика многу контроверзии во јавноста. Постојано слушаме за потребата од ГМО поради зголемувањето на популацијата во светот и поради намалување на залихите на храна. Време е да се покрене вистинска дебата во јавноста за негативните ефекти од генетски модифицираната храна. Генетски

Read More