Monday, Mar 23, 2020
HomePosts Tagged "планета"

Астрономите со помош на Кеплер телескопот открива нова населива планета слична по состав на Земјата на која потенцијално има услови за живот. Планетата Кеплер 62Ф има за 40% поголема површина од Земјата со тоа што се наоѓа во Сончев систем со пет помали планети, а

Read More

Една нова студија го привлекува вниманието кон широко распространето губење на кислородот до 2030 и 2040 година, што значи дека морскиот живот ќе се соочи со тешки времиња во децениите пред нас и сето тоа благодарение на климатските промени. Тимот научници кои ја подготвија оваа

Read More

“A tree is a wonderful living organism which gives shelter, food, warmth and protection to all living things. It even gives shade to those who wield an axe to cut it down” – Buddha. Постојат илјадници прекрасни дрвја во светот, дел од нив се издвојуваат со неверојатен раскош

Read More

Прекрасно видео кое во смешна и научна форма ни преставува како универзумот би гледал на нас. Преставено како порака од „Меѓуѕвезденениот совет за безбедност“ во која укажуваат како останатите „видови“ низ галаксиите да се заштитат од луѓето. Според некои истражувања се тврди дека навистина сеуште

Read More

Издвојуваме десетина од најдобрите фотографии направени од НАСА.Погледнете ги чудесните фотографии од нашата земја, сонцето и многу повеќе.

Read More

Најновите слики кои ги испрати леталото „Нови Хоризонти“ покажуваат дека џуџестата планета Плутон е геолошки активна и нема знаци на големи кратери од удари на вселенски остатоци. Исто така од сликите се гледаат замрзнати врвови на планини кои достигнуваат височини до 3500 метри. Планинските масиви на

Read More

Можеби астрономите во 2006-та му го одземаа епитот „планета“ на Плутон, но тоа не ги спречи научниците на НАСА да ја лансираат една од најскапите мисии за испраќање на вселенско летало кое ќе патува до ова небесно тело за вршење на досега невидени истражувања. Леталото „Нови

Read More

  Со секој ден од неделата владее конкретна планета која носи одредени аспекти, карактеристики и особини кои ги носиме со своето раѓање Понеделник: Ова е непостојан и променлив ден. Може да биде добар за писатели бидејќи има аспекти на будење инспирација и фантазија. Месечината во астрологијата симболизира

Read More