Thursday, Jun 4, 2020
HomePosts Tagged "Вода"

Институтот за јавно здравје информираше дека водата од водоводот во Гостивар е исправна и безбедна за пиење. Тоа го покажале физичко-хемиските анализи, при што е утврдено дека нема присуство на пестициди, а исто така водата е бактериолошки исправна. Проблемот со водата во Гостивар се случи кон

Read More

Изворите во кочанското село Рајчани целосно пресушија поради високите температури и долготрајната суша. Состојбата со немањето вода за домаќинствата и за напојување на добитокот е алармантна, велат жителите. – Ситуацијата ја спасува Противпожарната единица од Кочани која со цистерни ги снабдува населението и добитокот, но и

Read More

Состојбата со бегалците во прифатно-транзитните кампови „Винојуг“ и „Табановце“ во текот на минатиот месец останала непроменета и во овие кампови вкупниот број на бегалци изнесувал 29 лица, се наведува во последниот месечен извештај на Хелсиншкиот комитет за човекови права. Од Хелсиншки информираат дека бројот на бегалци

Read More

Сушата нема да влијае врз питката вода со која се снабдуваат македонските градови, бидејќи водата е длабоко складирана во карстните резервоари. Ова го тврди ректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, геологот Блажо Боев. Според него, овие води се едни од поквалитетните природни питки води

Read More

Регионалниот центар за управување со кризи Скопје соопшти дека во понеделник и вторник можен е мал прекин на водоснабдувањето во населбата Гази Баба. Како што информира РЦУК, повикувајќи се на известување од јавното претпријатие „Водовод и канализација“, почнувајќи од 9 часот ќе се започне со чистење

Read More

Прекин во водоснабдувањето утре од 8 часот ќе имаат корисниците од ул.„Никола Вапцаров“ и „8 Ударна бригада“ во Центар. РЦУК по известување од ЈП Водовод и канализација Скопје соопшти дека прекинот во водоснабдувањето е поради изведување на приклучок од Ф-300мм на ул.„Никола Вапцаров“ бб. Прекинот во водоснабдувањето

Read More

Во денешниот извештај на Фондот за деца при Обединетите Нации (УНИЦЕФ) се наведува дека до 2040 година во просек едно од четири деца ќе живее во региони каде има екстремен недостиг на вода. По истражувањето, што беше објавено на Светскиот ден на водата, ОН предупредија дека за нешто

Read More

Месец дена по страотното невреме, жителите на Стајковци не само што не можат да се справат со старите штети, туку и мораат повторно да го преживуваат истото. Нивните дворови се под вода, а надлежните не ги враќаат пумпите во селото. Принудени се сами да ја

Read More

Во областите Солун и Пелопонез е прогласена вонредна состојба поради катастрофалните последици од поројните дождови и поплавите, пријавени од агенцијата АНА. Во Солун состојбата е алармантна, каде има и отсечени патишта. Оневозможено е движењето по долгиот пат Епаноми – Неа Миханион каде патот е поделен

Read More

Скопските јавни чешми и фонтани наскоро ќе имаат вградени бројачи, кои значително ќе го спречат непотребното трошење на водата, најавуваат од „Водовод“. Станува збор за 250 јавни чешми од кои во периодот од март до октомври кога се во функција, континуирано истекува вода без потреба.

Read More